Una petita sala dins la Societat Cultural i Esportiva la Lira, al carrer de Coroleu, s’ha convertit en el nou Arxiu de Teatre de Sant Andreu. Disposa d’una gran diversitat de documentació històrica dels diferents grups d’aficionats del barri per mantenir viu el passat teatral andreuenc. A més, fa una crida per reunir més material per posar-lo a l’abast de tothom que el vulgui consultar.

L’arxiu ha nascut arran d’una iniciativa del grup CATA (Catàleg dels Amateurs de Teatre Andreuencs) i, tot i que només es pot consultar a La Lira, en un futur molt proper es digitalitzarà.

Més de 900 cartells històrics

Dins la col·lecció, hi destaquen els guions d’obres antigues, un conjunt molt ampli de fotografies de l’època i un catàleg extens de cartells històrics. N’hi ha prop de 900 i els més antics daten del 1943. Vier Araguz, responsable de l’Arxiu Teatre de Sant Andreu, explica que un dels trets més interessants de la col·lecció és que permet veure l’evolució gràfica dels cartells al llarg dels anys, passant per diferents tipus d’estils.

Molta tradició del teatre d’aficionats a Sant Andreu

Els historiadors locals apunten que hi ha constància que ja existien grups de teatre amateur al barri des de mitjans del segle XIX. Alguns d’aquests grups encara existeixen i dels altres se’n conserven alguns documents i fotografies. Enric Capdevila, president de la Societat Cultural i Esportiva la Lira, explica que un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer aquest vincle històric entre el barri i el teatre amateur. Indica, també, que recollir, ordenar i arxivar la documentació històrica dels diferents grups teatrals aficionats de Sant Andreu és una tasca essencial per tal de mantenir la memòria del barri viva.