Els espectadors han tingut l’última oportunitat per asseure’s a les butaques de l’històric i cèntric cinema Comèdia. Aquest diumenge ha estat el darrer dia de projeccions a les sales del passeig de Gràcia, 13. Desenes de barcelonins, la majoria amb esperit nostàlgic, s’hi han apropat durant el cap de setmana per acomiadar-se. De moment, es desconeix en quines mans acabarà el cinema tot i que el govern municipal i la consellera de Cultura han assegurat que ja hi ha ofertes en l’àmbit cultural per adquirir-lo.

‘Wonka’ a les 16.50 h ha estat la primera pel·lícula de la tarda. A la resta de sales s’hi han projectat films com ‘A foc lent’ o ‘Napoleó’. Les cues amb ciutadans al carrer i al vestíbul del cinema s’han omplert d’anècdotes i records. L’última projecció està programada per a les 21.40 h i un cop els espectadors en surtin, el Comèdia abaixarà la persiana definitivament.

Carta oberta d’un treballador del Comèdia

Aquest diumenge també ha estat l’últim dia al Comèdia per a Victor Baldoví. Hi treballa des de fa més de 25 anys. Baldoví ha publicat una carta oberta a la qual ha tingut accés betevé i en la qual s’acomiada de la sala amb una oda a tots els records viscuts per ell i pels ciutadans que han passat hores asseguts davant la gran pantalla. “Aquest no és només el final d’un cinema, sinó el tancament d’un capítol ple d’anècdotes“, es lamenta.

El projeccionista fa un repàs a través del temps, abans i després de l’era digital, sense oblidar l’època àlgida de la pirateria. També destaca la feina dels porters que trenquen entrades, la dels acomodadors amb llanternes i, fins i tot, l’aroma de l’interior de les sales i la neteja. Baldoví acaba donant les gràcies als clients de tota la vida: “Gràcies als que es van donar el primer petó en una sala fosca”. I posa el punt final al text amb un cinematogràfic “The end”.

Un cine amb més de 60 anys

La sala, que es va transformar en cinema l’any 1960, està gestionada per Yelmo Cines des de l’any 2017. El tancament es produeix perquè el contracte de gestió de les sales ha finalitzat. El que és segur és que l’edifici no es podrà destinar a usos comercials. Segons el Pla General Metropolità, està catalogat com a “equipament comunitari” i “no admet ús d’habitatge” en la qualificació.