El solsoní Pere Rafart va deixar una feina fixa en una multinacional per dedicar-se plenament al que durant molts anys havia estat només una afició: la màgia. Coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Mag, que se celebra el 31 de gener, hem parlat amb ell dels secrets d’aquesta professió i del seu espectacle ‘PEREsonal, que presenta a l’emblemàtic ‘El rei de la Màgia‘. No us perdeu el joc que ens ha fet en directe a ‘Plaça Tísner‘.

La màgia de la màgia de prop

Pere Rafart és especialista en màgia de prop, un tipus d’il·lusionisme que es basa en la prestidigitació. Aquest art que requereix una gran habilitat en la manipulació d’objectes com daus, cartes, monedes o mocadors i, per a Rafart, aquesta és la màgia que té “més encant” perquè “es fan a tocar del públic jocs que semblen impossibles”.

‘PEREsonal’ és l’espectacle en que Pere Rafart transforma els anys d’aprenentatge i pràctica en un ampli i exigent repertori de trucs creats per ell mateix. Un show en què l’impecable domini de la tècnica es complementa amb un relat carregat d’humor que interpel·la directament els espectadors. Un aforament molt reduït, d’una desena de persones, el poden gaudir cada cap de setmana a ‘El rei de la màgia’, la botiga d’aquest tipus més antiga del món i de la que Rafart n’és responsable d’I+D.

Projecció internacional

La màgia ha dut Pere Rafart a competir al més alt nivell i a viatjar per mig món. Entre d’altres, ha estat guardonat amb el Premi Memorial Ascanio (2017) i s’ha proclamat guanyador del Congrés Màgic Nacional (2017) i dues vegades subcampió mundial de la competició organitzada per la Federació Internacional de Societats Màgiques: el 2018 a Corea i el 2022 al Canadà.

Aquest 2024 té previst fer una gira per Estats Units i països de l’Amèrica Llatina. Rafart, que també ha mostrat les seves habilitats programes de televisions nacionals i estrangeres, també és professor de màgia en cursos per a públic general i assessor de mags professionals.

El “mosaic” de Pere Rafart

  • Un sant: Sant Joan Bosco. El religiós italià era aficionat a l’il·lusionisme i l’utilitzava per evangelitzar. Va morir un 31 de gener i, per això, aquest s’ha convertit en el Dia Internacional del Mag. 
  • Una experiència: participar en el programa ‘Penn & Teller: Fool Us’, a Las Vegas. En Pere va mostrar el seu art davant de milions d’espectadors i va deixar amb la boca oberta dos autèntics mestres de la màgia. 
  • Una fita: proclamar-se dues vegades subcampió mundial de màgia. Va ser al prestigiós Festival Internacional de Societats Màgiques: el 2018, a Corea del Sud, i el 2022, al Canadà.  
  • Un local: El Rei de la Màgia, al carrer de la Princesa. El Pere és un dels responsables actuals de la que té l’orgull de ser la botiga de màgia més antiga del món. 
  • Un xou: ‘PereSonal’, l’espectacle que el Pere ha creat a partir de trucs imaginats per ell mateix. Una proposta de màgia de prop per a públic reduït que avui ens ve a presentar. 
  • Una plaça: la del Palau Episcopal de Solsona. Aquest és un dels racons que li agraden al Pere de la seva ciutat. Ens convida a fixar-nos en la seva arquitectura i gaudir del seu ambient inspirador.