Les xancletes representen l’estiu, la relaxació estètica, la platja i el “dolce far niente”. És la tipologia més informal dins de les sandàlies i per això són un “must” per a la historiadora de moda i col·laboradora del ‘Plaça Tísner‘, Sílvia Rosés Castellseguer, que ha parlat dels orígens d’aquest calçat i de les tres principals famílies que el conformen.  

Les xancletes de dit 

Un disseny tan senzill com efectiu: un sola subjectada als dits per un sol element i que representa la forma més primigènia de calçat. Ja s’utilitzaven a l’Antic Egipte, fabricades amb fibres vegetals o amb cuir per a les classes més riques. I fins i tot existia un model funerari fet d’or amb què s’enterraven els faraons.

Calçat zori i geta  

Un referent més recent està lligat al calçat tradicional japonès. D’una banda hi ha les zori (Foto 7), amb dues tires fetes originàriament de palla d’arròs i sense distinció entre el peu dret i l’esquerre. Era un tipus de calçat fàcil de posar i treure i per això era tan popular en la cultura japonesa, els quals, en la seva quotidianitat, es treuen les sabates moltes vegades.

I l’altra calçat tradicional són les geta, fetes de fusta. Totes dues es porten amb els mitjons tabi, que separen el dit gros de la resta. En el context de la Segona Guerra Mundial serà quan començaran a elaborar-los amb cautxú sintètic, neoprè i altres materials sintètics i cap als anys 50 ja començaran a exportar-les

Les hawaianes 

I com arriben unes xancletes egípcies i japoneses a vincular-se amb Hawai? Doncs perquè el 1962, l’escocès Robert Fraser, al capdavant d’una empresa brasilera d’espardenyes, va inspirar-se en aquest calçat i les va anomenar havaianes per connectar amb l’esperit de bon rotllo estiuenc de la cultura tiki (fruit de l’exotisme des d’occident de la cultura de la Polinèsia). Les sabates van tenir un èxit immediat per ser assequibles, còmodes i duradores. Per tant, van ser un símbol de calçat del poble i una mostra d’humilitat.  

Crocs, els esclops del segle XXI

Segons Sílvia Rosés, les Crocs són un “grandíssim disseny” que ha suposat tot una “revolució“. L’origen parteix de la idea de crear unes sabates còmodes per navegar, impermeables i que s’adherissin a la coberta del vaixell. Per això es van fabricar en una resina especial que esmorteeix el pes i que se suavitza amb la temperatura corporal, fent-les més còmodes. Aquest calçat també té un origen ancestral, el dels esclops, presents en moltes cultures i vinculades a la gent humil, especialment del camp. 

L’estètica de les Crocks té tants detractors com defensors. Tot i que s’han guanyat l’etiqueta d'”ugly shoes”, sovint les llueixen “influencers” i celebritats com Nicki Minaj o Justin Bieber. I fins i tot s’han colat en catifes vermelles i en col·leccions de marques de luxe. Balenciaga va proposar un joc de conceptes antagònics amb un combinació entre el taló d’agulla i l’esclop.

El col·lectiu Tokyo Beams van treure aquesta fusió entre Crock i mocasins en què pots escollir si vols els botons daurats, la mossegada de cavall o les borles. I la firma xinesa de carrer Sankuanz va treure un disseny que permet afegir-hi una plataforma. Això lliga amb la idea de “shoes for shoes” (sabates per sabates) i amb la finalitat original dels esclops que eren sabates protectores que es portaven per sobre d’un altre calçat.

Xancletes de piscina

La tercera tendència que proposa Sílvia Rosés són les clàssiques xancletes de piscina que es portaven als anys 80 com les Leadcat de Puma, les Krus Kappa i fins i tot les “cangrejeras” o escarpins. Tot i que les reines de les piscines són les de la marca Adidas, les anomenades Adilette, un mot que ja és sinònim de xancleta en molts països.

La marca, però, ha volgut reformular el concepte amb diverses col·laboracions amb Kanye West d’on van sorgir les Yeezy Slide i les Yeezy Foam Runner, conegudes popularment com a Yeezy Crocs. Més endavant, Adidas va treure les Adilette 22 per marcar distàncies amb West, després del conflicte antisemita que va tenir.

Mitjons amb xancletes

Segons Rosés, actualment el complement imprescindible per lluir les xancletes piscineres són els mitjons. Durant dècades aquesta combinació ha servit per caricaturitzar l’estètica dels turistes, però que ara és una tendència de moda dins del que s’anomena “curosament descuidat” amb què es pretén desafiar allò establert. Una moda tan instaurada fins al punt que ja hi ha xancles que venen amb els mitjons incorporats, com aquestes Crocs.