L’historiador, escriptor, youtuber i artista drag Mikel Herrán publica ‘Sodomitas, vagas y maleantes: Historia de la España desviada de Atapuerca a Chueca’. Un cop més, Herrán ens ofereix un llibre ben documentat que ens mostra una altra perspectiva del nostre passat sense defugir el didactisme que el caracteritza. Acompanyat de sodomites, ganduls i malfactors, al ‘Plaça Tísner‘ ens embarquem en un viatge per la història desviada.

La història dissident

A ‘Sodomitas, vagas y maleantes’, Mikel Herrán ens proposa aparcar la història oficial, la que s’ensenya a les aules i apareix als llibres de text, i reivindica la història dissident. Des dels primers pobladors de la península fins als nostres dies, una de les principals tesis que estructuren la seva relectura passa per posar en dubte que l’heterosexualitat fos l’única realitat de temps antics.

Qui ens diu que no hi havia amors homosexuals en temps d’Atapuerca? Per què donem per sobreentès que grans noms de l’antiguitat, de qui no es coneix la seva vida privada, eren heterosexuals? Com hem construït aquest marc mental que nega altres possibilitats?

Al seu nou llibre, Mikel Herrán ens parla de la tolerància dels temps d’Al-Andalus, del teatre del Segle d’Or com a refugi, però també de l’ús del nacionalisme com a arma en contra de la comunitat LGBTIQA+, del paper de l’església o de la foscor del segle de les llums, fins a conformar un recorregut de milers d’anys en què la dissidència s’ha construït com a alternativa a la norma oficial, una norma que, sovint, es dicta més per interessos polítics i econòmics que no estrictament ètics o morals.

La tasca històrica de PutoMikel

A més d’historiador i escriptor, Mikel Herrán és popular pels seus vídeos de YouTube, en el canal @PutoMikel. Amb 230.000 subscriptors i vídeos que acumulen mig milió de visionats, Herrán parla de temes com la inquisició, l’imperi romà, els viquings o l’Àfrica subsahariana, mesclats amb mems, avatars i vídeos. I tot plegat, adoptant la seva identitat drag, que li permet explicar-nos capítols clau de la història muntats i maquillats d’acord amb l’ocasió, en una actitud que ja s’ha convertit en una marca identificativa d’un dels divulgadors més populars de la xarxa.

El “mosaic” de Mikel Herrán

  • Un doctorat: el d’arqueologia. L’amor de Mikel Herrán per la investigació del passat, el va dur a fer un màster en arqueologia del món àrab i islàmic, i a doctorar-se a la Universitat de Leicester.
  • Un pseudònim: el de PutoMikel. Amb 230.000 subscriptors a YouTube i més de 100.000 a Instagram, el nostre convidat s’ha convertit en un referent de la divulgació històrica a la xarxa, on combina l’erudició amb el sentit de l’humor.
  • Un art: el drag. Qui diu que els professors d’història han de ser acadèmics avorrits? Mikel Herrán ha demostrat que les lliçons sobre el Segle d’Or espanyol, Napoleó o la revolució industrial entren igual de bé, o millor, amb una capa de maquillatge i “brilli-brilli”.
  • Un debut: ‘La història no és la que és, és la que t’expliquen’. El 2022, Mikel Herrán va publicar el seu primer llibre, en què reflexionava sobre el caràcter subjectiu de la història, que es pot explicar des de molts més punts de vista del que ens fan creure.
  • Un adjectiu: en realitat, tres: “Sodomitas, vagos y maleantes”. Per al seu nou treball, treu de l’armari els grans invisibilitzats de la història oficial, els dissidents de gènere i norma que han ajudat a construir qui som.
  • Una plaça: la del Pilar. Com a bon fill de Saragossa que és, el Mikel ha triat una plaça que, per molt que enfadi a segons qui, segur que sempre ha estat plena de sodomites, ganduls i malfactors…