L’artista i investigadora del transvestisme Rubén Antón presenta al ‘Plaça Tísner‘ un recull d’artistes queer que han guanyat el Festival d’Eurovisió des de la seva primera edició l’any 1956. Tal com destaca Antón, és un repàs del col·lectiu LGTB, ja que fins al dia d’avui, no hi ha hagut “cap artista que representés la I (intersexualitat) al festival”. Pots veure la secció completa de Rubén Antón al vídeo superior.

Jean-Claude Pascal [1961]

Va representar Luxemburg amb la cançó ‘Nous les amoureux’. Pascal va ser el primer guanyador en declarar-se gai.

Katrina Leskanich [1997]

Va representar el Regne Unit amb la cançó ‘Love shine a light’. La cançó va ser recuperada pels concursants d’Eurovisió 2020 com a “Europe shine a light”, ja que el festival no es va celebrar per la pandèmia. Va ser la primera guanyadora en declarar-se lesbiana.

Dana International [1998]

Va representar Israel amb la canço ‘Diva’. La seva proposta va ser el primer cop que es va cantar en hebreu al festival. Dana va ser la primera participant transgènere i l’única que ha guanyat fins ara.

Loreen [2012]

Loreen va representar Suècia amb la seva cançó ‘Euphoria’. La cantant va tornar a guanyar el concurs l’any 2023 amb la cançó ‘Tattoo’. A més, va ser la primera guanyadora en declarar-se bisexual.

Conchita Wurst [2014]

Va ser representant d’Àustria amb la cançó ‘Rise like a Phoenix’. Wurst és una de les poques candidates que ha presentat una candidatura com a drag-queen i, segons Rubén Antón, la figura de Wurst “segueix sent confusa 10 anys després per la cobertura mediàtica que se li va fer”.

L’homenatge de Nebulossa

La representant d’Espanya de l’edició d’aquest any, Nebulossa, va presentar el videoclip de la seva cançó ‘Zorra’ amb un “look” vermell inspirat en Manuela Trasobares, la primera regidora transsexual de l’estat. El vestuari feia homenatge al “tira la copa” que va protagonitzar Trasobares l’any 1997 en un debat televisiu a Canal 9.

Altres candidates LGTBI

Anys abans de la victòria de Jean-Claude Pascal, la representant francesa Dany Dauberson va ser la primera participant declarada lesbiana amb la cançó ‘Il est là’ l’any 1956. Els anys 1959 i 1961 també s’hi va presentar per Bèlgica, Bob Benny, el primer participant declarat gai.

L’any 1965 s’hi va presentar pel Regne Unit Kathy Kirby, la primera participant declarada bisexual, i va quedar segona amb ‘I belong’. A més, set anys abans de la candidatura de Conchita Wurst, Verka Serduchka va representar Ucraïna, sent la primera drag-queen en presentar-se a Eurovisió.