‘Infàmia’, escrita per la periodista Lydia Cacho, dirigida per José Martret i interpretada per Marina Salas (en algunes funcions, en d’altres ho fa Marta Nieto), s’instal·la al Teatre Borràs. És la recta final d’una llarga gira de dos anys per Espanya. Exitosa i amb premis pel mig, perquè a l’abril les dues actrius van ser guardonades, “ex aequo”, amb un Max a la interpretació.

Gira també amb algun entrebanc: el muntatge va ser retirat de la programació del Teatre Rojas de Toledo quan PP i Vox van entrar a governar al consistori. Les representacions estaven emparaulades amb les regidories de Cultura i Igualtat anteriors, aquesta darrera substituïda. “Van voler eliminar qualsevol cosa programada que olorés a feminisme o defensa dels drets de les dones”, explica Lydia Cacho, autora de l’obra.

Una recerca perillosa

‘Infàmia’ està basada en el seu llibre ‘Memorias de una infamia’. Narra el segrest que va patir el 2005 la periodista com a represàlia per haver investigat una xarxa de tràfic de menors complexa i pornografia infantil a Mèxic. El resultat de la recerca es va publicar el 2003 a ‘Los demonios del Edén’, en què es relacionava amb la xarxa càrrecs polítics i empresarials importants.

“Un dels governadors implicats va donar l’ordre de segrestar-me. La idea inicial era matar-me sinó signava un document conforme tot el que havia escrit era fals. Però la pressió de la premsa i la ciutadania van modificar el pla i em van empresonar”, detalla Chacón. Avui són la majoria dels responsables de la xarxa els qui estan entre reixes, per bé que Lydia Cacho es va exiliar a Espanya el 2019 després que uns sicaris entressin a casa seva. Per sort, no hi era.

Lydia Cacho, al Teatre Borràs

El monòleg, que entrecreua escenes del segrest amb reflexions sobre la recerca de Chacón per escriure ‘Los demonios del Edén’, és un exemple de teatre documental, amb projeccions d’imatges d’arxiu. Hi ha també les que grava Alicia Aguirre en directe, normalment primers plans de l’actriu, per donar més força a la narració. Marina Salas actua del 15 al 19 de novembre i Marta Nieto del 22 al 26.