En un Sant Jordi amb infinitud de llibres per triar, on queden les editorials? A ‘Plaça Tísner‘ us apropem tres editorials barcelonines independents, de les moltes petites editorials que s’han fet un lloc en el sector editorial en els últims anys a casa nostra. Visitem L’Altra Editorial, que publica novel·la en català; l’editorial de poesia contemporània Documents Documenta i la recent editorial LAVA, especialista en autores llatinoamericanes.
L’Altra Editorial, un model d’èxit d’editorial independent
L’Altra Editorial ha fet 10 anys i actualment publica una quinzena de llibres en català cada temporada, majoritàriament de narrativa. Un exemple d’èxit d’editorial independent que és fidel a la seva curosa tria d’autors i autores, catalans i estrangers. En tots aquests anys també han creat un segell d’assaig, un altre de literatura juvenil —L’Altra Tribu— i el Premi Documenta, juntament amb la llibreria Documenta.
Quina ha estat la clau del vostre èxit? “Penso que podria ser el fet de posar-li dedicació màxima no només al text, sinó a tot el procés de l’edició, del principi fins al final”, explica la creadora i directora de L’Altra Editorial, Eugènia Broggi. L’editora confessa que per elles és “una obsessió mantenir els llibres com més temps millor a les llibreries, intentant superar la tirania de les campanyes“. Una de les fites de l’editorial és “haver consolidat molt el catàleg d’autors catalans i el fet que ara venen a buscar-nos“, apunta Broggi.
Què ens recomana L’Altra Editorial?
Unes de les publicacions més exitoses de L’Altra Editorial són les novel·les ‘Hamnet‘ i ‘Retrat d’un matrimoni’, de Maggie O’Farrell, així com també clàssics de l’autora Carson McCullers. Algunes de les últims novetats en català són ‘La conformista‘, d’Alba Dedeu, i ‘Els murs invisibles’, de Ramon Mas.
LAVA, literatura llatinoamericana amb nous punts de vista
Ens fixem també en la recent creada editorial LAVA, que va engegar fa un any i mig el director creatiu Adrià Rosell. L’editor explica que LAVA publica “literatura volcànica”, perquè amb els seus llibres espera canviar espais mentals, perspectives i punts de vista. “Vaig crear LAVA perquè m’encantava llegir però creia que hi havia moltes autores llatinoamericanes, actuals o antigues, que no eren conegudes i havien de ser publicades”, explica el director i editor.
Rosell destaca que LAVA es fixa, sobretot, en noves autores de gènere llatinoamericanes com Elaine Vilar Madruga, Albalucía Ángel i Lucila Grossman, “que sorgeixen des dels marges o perifèries” —ja sigui des de localitzacions geogràfiques com per la seva identitat sexual— i que “estan canviant cànons amb les seves obres”.
Què ens recomana LAVA?
El primer gran èxit de LAVA, ‘El cielo de la selva’, d’Elaine Vilar, va publicar-se fa un any i ja ha arribat a la cinquena edició. “Cada dia m’escriuen a les xarxes socials i em diuen que és el llibre de la seva vida. Tracta la violència contra les dones de forma ultradescriptiva i al mateix temps ha connectat amb una generació de persones que fa que cada mes vengui mes que l’anterior“, explica l’Adrià Rosell.
Documents Documenta aposta per la poesia contemporània
I, per últim, descobrim Documents Documenta, una editorial de poesia contemporània que va néixer fa quatre anys impulsada per dos llibreters de la llibreria Documenta. Nura Nieto i Lluís Ruiz volen representar un moment generacional d’autors de poesia nascuts a partir dels 90 i captar la seva perspectiva del món. “Crec que l’hem encertada sent una editorial pacient, que camina a poc a poc, fent tres títols l’any, que ens permet triar molt bé el que publiquem i fer-ho de la millor manera possible”, explica Lluís Ruiz.
Què ens recomana Documents Documenta?
Documents Documenta ha publicat autors com Gabriel Ventura, Oriol Sauleda, Roser Bastida, Dolors Miquel i Jordi Pope. Per a aquest Sant Jordi recomanen l’últim poemari que han publicat, ‘La nit ovípera’, de Maria Sevilla Paris, que reflexiona sobre quin és el lloc de l’ésser humà a la terra respecte a les altres espècies.
El món editorial està en un moment boníssim gràcies a les petites editorials”
Canvi de paradigma: més editorials petites i més diversitat
Fa uns anys que han anat florint moltes editorials petites a casa nostra: “Jo crec que ara mateix el món editorial català està en un moment boníssim gràcies a les noves editorials”, afirma Eugènia Broggi. “D’aquesta manera, a poc a poc, es van cobrint les diverses realitats literàries, amb una oferta rica en quantitat i qualitat”, diu Lluís Ruiz.
Els tres editors afirmen que les editorials petites arrisquen més i publiquen autors i autores amb menys visibilitat: “Com que els grans grups no s’arrisquen tant, trobem que hi ha espai perquè les editorials independents puguem aportar el nostre granet de sorra”, explica l’Adrià Rosell.