L’ecologia ha arribat al sector de l’alimentació, de la roba o dels cosmètics, però també ho ha fet al de les editorials. L’ecoedició és una manera de gestionar les publicacions segons principis de sostenibilitat i protecció del medi ambient. Per impulsar-ho, l’Institut de l’Ecoedició ha creat un segell per certificar les bones pràctiques en el disseny, la impressió i la distribució de llibres a casa nostra. A ‘Plaça Tísner‘ descobrim aquesta forma més sostenible i conscient de consumir llibres.

L’Institut de l’Ecoedició assegura que actualment el 50 % de les editorials catalanes ja produeixen llibres sota criteris d’ecoedició. “Els principals impactes són el paper i la distribució, però hi ha moltes editorials que vetllen per una edició local, de fet, com més petites són les editorials més conscient són de la presa de decisions”, explica Laia Figueras Tortras, directora de l’Institut de l’Ecoedició.

Produir un llibre a la Xina multiplica per vuit l’impacte ambiental”
Laia Figueras Tortras, directora de l’Institut de l’Ecoedició

De fet, Figueras recorda que l’impacte ambiental del sector editorial el 2019 van ser de 60.000 tones de CO2, tot i que es tracta d’un sector que no és dels més contaminants. Des de l’Insti tut adverteixen que, produir a Catalunya redueix per vuit l’impacte ambiental en Co2, en comparació en produir a la Xina. “Si una editorial que imprimeix fora, passa a imprimir localment, redueix la petjada de carboni que limita les Nacions Unides”, explica la directora de l’Institut de l’Ecoedició.

Com es produeix un llibre de manera ecològica?

La producció del paper és la part més contaminant del procés de creació d’un llibre, “per això triem papers que siguin menys impactant: papers reciclats o amb la certificacions FSC o PEFC”, explica la Montserrat González, gerent de la impremta Agpograf, al Poblenou, que fa part de la seva producció de forma ecològica. Les tintes són vegetals o Cradle to Cradle, “ja que generen menys residus i asseguren un procés circular”. Pel que fa al consum d’aigua i d’electricitat, la gerent assegura que “és baix perquè les màquines treballen amb la mínima despesa elèctrica possible”, diu González.

La gent no sap que per produir un sol llibre es gasten desenes de litres d’aigua”
Laia Figueras Tortras, directora de l’Institut de l’Ecoedició

Des de l’Institut de l’Ecoedició també es vol conscienciar la població de l‘impacte mediambiental de la producció dels llibre: “La gent no és conscient que per fer un sol llibre es gasten desenes de litres d’aigua, per exemple”, adverteix directora de l’Institut. D’altra banda, els llibres ecoeditats redueixen l’impacte mediambiental: “Respecte una publicació comuna es redueix més d’un 10 % la petjada de carboni, els residus generats, el consum d’aigua i el d’energia i el de matèries primeres”, assenyala Figueras.

Segell i calculadores ecològiques

Per tot plegat, l’Institut de l’Ecoedició ha creat un segell que certifica que un llibre s’ha imprès seguint criteris ecològics i mostra informació sobre l’impacte mediambiental de la producció de cada publicació, com els litres d’aigua consumits o els CO2 generats. En l´últim any, l’Institut ha expedit un centenar de segells que garanteixen que el llibre s’ha produït seguint l’ecoedició.

Actualment, 16 editorials i cinc impremtes pertanyen a l’Institut, com l’editorial AKIARA Books. “Nosaltres fa anys que buscàvem una manera respectuosa de publicar i des que estem a l’Institut de l’Ecoedició ens sentim molt acompanyats”, explica Inês Castel-Branco, directora de l’editorial. Amb la calculadora ecològica, que ha crear l’entitat, “podem calcular exactament l’impacte que tenen cadascuna de les nostres decisions i podem veure com minimitzar-ho”, conclou.