Michelin

Barcelona ha acollit aquest dimarts la gala de presentació de la Guia Michelin 2024, un acte presentat per Andreu Buenafuente que s’ha celebrat a l’auditori del Centre de Convencions Internacional, al Fòrum.

Josep Pitu Roca: millor sommelier

La gala ha començat puntualment pocs minuts després de les set del vespre i el primer guardó que s’ha lliurat és una novetat de l’edició d’enguany: millor sommelier. El premi ha estat per a Josep Pitu Roca, d’El Celler de Can Roca, qui, en el moment de recollir el guardó, ha volgut recordar la figura de Dani Redondo Cuevas, cap de cuina d’El Celler de Can Roca, mort recentment en un accident de trànsit.

El segon premi de la gala ha estat per a Joan Carles Ibáñez, del restaurant Lasarte, a Barcelona, com a millor cap de sala, un guardó que es va estrenar l’any passat.

Premi al mentor a Juan Mari Arzak

El tercer premi especial que s’ha lliurat és el de mentor, que ha anat a parar a les mans de l’històric xef Juan Mari Arzak, del restaurant homònim a Sant Sebastià. La seva filla Elena ha recollit la jaqueta en el nom seu. “Vull donar les gràcies per aquest honor, el meu pare ho està veient i segur que està molt content”.

Premi al xef jove per a Martina Puigvert, de Les Cols

La gala ha continuat amb el guardó al millor xef jove, que enguany ha reconegut la feina de Martina Puigvert Puigdevall, del restaurant Les Cols, d’Olot. “Estic molt emocionada, el dedico als meus pares per confiar en mi, per fer-me estimar la professió, per donar-me espai. També vull compartir-lo amb les meves germanes i tot l’equip del restaurant, que considerem un perllongament de la família”.

Tercera estrella per al Disfrutar

La guia també ha reconegut la feina de l’equip format per Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, del restaurant Disfrutar, que han aconseguit la preuada tercera estrella Michelin, que se’ls havia resistit en edicions anteriors. En el moment de rebre la distinció, els xefs han agraït la feina al seu equip i han dit que “hem picat pedra molts anys”, tot i que han aclarit que “mai hem treballat per tenir estrella”.

Dos restaurants més amb una estrella

En el capítol d’entrades a la Guia Michelin amb una estrella, Barcelona ha aconseguit dues posicions: una per al restaurant Quirat, de Víctor Torres, i una altra per al projecte del xef Yoshikazu Suto, el restaurant Suto. S’afegeixen als 16 restaurants que ja tenen una estrella a la Ciutat Comtal. Madrid ha estat la ciutat amb més novetats en aquest capítol, amb sis estrelles noves.

Com a novetat per fer la gala més àgil, en el moment de recollir la jaqueta que els acredita com a xefs de restaurant d’una estrella, els guardonats no han tingut torn de paraula i només s’han fet la foto.

En l’apartat d’estrelles verdes, que premien els restaurants que fan una aposta per la sostenibilitat i la proximitat, no hi ha hagut cap novetat a Barcelona.

Poques novetats en el capítol de les dues estrelles. La Guia Michelin només ha premiat amb aquesta distinció el restaurant Venta Moncalvillo, dels germans Echapresto, a La Rioja.

Barcelona, la ciutat amb més estrelles

Els 13 restaurants amb tres estrelles que hi havia el 2023 les conserven en la guia del 2024. Després d’aquesta edició, Barcelona continua sent la ciutat que té més estrelles de tot l’estat amb un total de 38 de repartides en 26 restaurants. Actualment n’hi ha quatre que tenen la màxima distinció: l’ABaC; el Lasarte; el Cocina Hermanos Torres, que va aconseguir la tercera estrella en la darrera edició, i el Disfrutar, que l’ha obtinguda aquest any.

Per tant, ara Barcelona té quatre restaurants amb tres estrelles. També hi ha quatre restaurants de dues i 18 amb una, després que el Quirat i el Suto s’hagin afegit a la llista.

Barcelona, seu de la gala per la seva “innovació”

Barcelona va ser escollida com a seu de la gala, segons l’organització, “per la identitat d’una gastronomia que fusiona tradició amb cosmopolitisme, innovació i creativitat”.

Els restaurants amb tres estrelles a Espanya

A tot Espanya hi ha ara 15 restaurants amb tres estrelles: Arzak, a San Sebastià; Lasarte, a Barcelona; Martín Berasategui, a Lasarte-Oria; El Celler de Can Roca, a Girona; ABaC, a Barcelona; Cenador de Amós, a Villaverde de Pontones; Akelarre, a Sant Sebastià; Aponiente, a El Puerto de Santa María; Quique Dacosta, a Dènia; DiverXO, a Madrid; Azurmendi, a Larrabetzu; Atrio, a Càceres, Cocina Hermanos Torres, a Barcelona, i, des d’aquest dimecres a la nit, el Disfrutar, de Barcelona, i el Noor, de Còrdova.

Un cop s’ha acabat la cerimònia de lliurament de les estrelles hi ha hagut un sopar de gala amb propostes elaborades per alguns dels millors xefs de la ciutat: Jordi Cruz, Sergio Torres, Javier Torres, Paolo Casagrande, Oriol Castro, Eduard Xatruch, Mateu Casañans, Raül Balam, David Andrés, Albert Adrià, Albert Raurich i Hideki Matsuhisa.