Fa més de 110 anys que Antoni Gaudí va acabar la torre Bellesguard a Sant Gervasi – la Bonanova i encara se’n descobreixen coses, com el secret que amaga el vitrall situat a la façana de l’edifici, un dels més desconeguts de l’arquitecte. Gaudí el va col·locar i orientar de tal manera que, un dia a l’any, la llum del sol s’hi filtra i es projecta a la paret de l’escalinata interior formant una estrella de 8 puntes, una estrella de venus completament nítida. I no és pas un dia qualsevol: és el dia de Nadal a dos quarts de cinc de la tarda.

El problema és que aquest efecte ara no es pot veure perquè els xiprers del jardí han crescut i tapen el sol. Per això, s’ha decidit que es podaran. Abans, se simularà l’efecte amb un canó de llum. No és l’únic descobriment, però, que ha fet l’investigador Galdric Santana, actual càtedra Gaudí i cap del Grup de Recerca de Bellesguard, sobre aquest vitrall. I aquest sí que es copsa actualment, concretament el dia 30 d’octubre. La llum del sol travessa el vitrall que encaixa de manera precisa en un l’òcul de l’escalinata creant un punt de color contra la paret.

El 2026 s’obriran totes les estances al públic

Aquesta troballa és només un dels descobriments que ha fet el Grup de Recerca de Bellesguard durant la seva investigació i que donaran a conèixer l’any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí. Serà el moment, també, que es podran visitar ja totes les estances de l’edifici, que afrontarà un procés de restauració. Aquest any, però, també és especial perquè fa 10 anys que es va obrir la torre al públic. Per celebrar-ho aquest mes es faran dues visites especials, els dies 15 i 28 d’octubre, amb concert inclòs a la sala més singular de Bellesguard, la sala de música. També hi participarà Galdric Santana, que explicarà algunes de les curiositats i secrets que amaga l’edifici.

La sala de música, la més singular de la torre Bellesguard, que Gaudí no va arribar a finalitzar

Inspirada en el castell de Martí l’Humà

Antoni Gaudí va projectar la torre Bellesguard o Casa Figueras, entre 1900 i 1909, al peu de la muntanya del Tibidabo. L’obra té formes rectes poc habituals en la trajectòria del genial arquitecte, que es va inspirar en el castell medieval de Martí I l’Humà, últim rei de la dinastia catalana del Casal de Barcelona. Gaudí va construir un castell a mig camí entre el modernisme i el gòtic i va restaurar les restes del palau medieval que formen part dels jardins de la finca.

La torre Bellesguard és de propietat privada i es va obrir al públic amb visites guiades des del setembre del 2013, després de molts anys d’haver estat tancada.