L’actor barceloní Àlex Brendemühl no para. Des de l’inici del 2024, ja ha actuat en una sèrie d’èxit, ha participat en una producció francesa, ha rebut una nominació als Goya i s’ha endut un Gaudí, ha estrenat un film al D’A i, ara, ens presenta ‘Escanyapobres’, que s’ha pogut veure al BCN Film Fest. Al ‘Plaça Tísner‘ parlem amb aquest actor d’arrels alemanyes sobre la seva prolífera carrera.

La febre d’or

L’Oleguer (Àlex Brendemühl) és l’usurer d’un poble de l’interior de Catalunya. Som al segle XIX, el tren és una innovació a punt d’arribar a la regió, i moltes coses poden canviar. Però per a l’escanyapobres, tot el que compta és deixar diners, reclamar-los a un preu més alt i, si no els poden pagar, quedar-se amb les propietats del seus deutors.

Un dia, es queda amb La Coma, el mas i les terres del pare de la Cileta (Mireia Vilapuig). Quan la jove i l’Oleguer es coneixen, salten espurnes. Entre l’amor i l’odi, l’atracció sexual i la repulsió, l’escanyapobres es troba amb algú que el fascina i que el podria allunyar de la seva obsessió pels diners.

Però hi ha un tercer personatge, una vídua (Laura Conejero) tan enfebrada per acumular riquesa com el mateix Oleguer, i que es casarà amb l’usurer per sumar les fortunes respectives. Entre tots tres naixerà un triangle abocat a la tragèdia.

Un western a la catalana

‘Escanyapobres’ adapta la novel·la homònima de Narcís Oller, un dels primers grans èxits del clàssic de les lletres catalanes. I tot i que al text original les pulsions de cobdícia i crueltat ja recorren el relat, en la seva translació a la pantalla el cineasta Ibai Abad ha optat per actualitzar el llenguatge, augmentar la presència del personatge de la Cileta i dotar a la posada en escena un aire de western que accentua l’aridesa del conjunt. En aquest entorn passeja Àlex Brendemühl, una presència obscura carregada de violència.

Àlex Brendemühl

El mosaic d’Àlex Brendemühl

  • Un país: Alemanya. Nascut a Barcelona, l’Àlex Brendemühl és fill de pare alemany i mare catalana i parla a la perfecció les dues llengües maternes seves. Això, sumat al domini del castellà, l’anglès i el francès, fa que sigui un dels actors més internacionals i poliglotes del cinema català.
  • Una vida: dues, en realitat. Amb ‘Les dues vides d’Andrés Rabadan’, va posar-se a la pell d’un pres condemnat per assassinat i va guanyar el primer dels tres Gaudí que llueixen en el seu palmarès personal.
  • Un monarca: Amadeu de Saboia. El 2014, va interpretar un dels reis espanyols més fugaços a ‘Stella Cadente’, de Lluís Miñarro, en un dels molts papers que han fet de l’Àlex Brendemühl un rostre habitual del cinema més independent i estimulant de casa nostra.
  • Una altra faceta: la de guionista. A més d’actuar, l’Àlex Brendemühl també escriu i fins i tot, dirigeix. Amb els guions de ‘Yo’, del cineasta Rafa Cortés, i amb els seus propis curtmetratges, ha rebut el reconeixement de Canes, Rotterdam i Màlaga.
  • Un ofici: escanyapobres. En la seva nova pel·lícula, encarna un dels antiherois de Narcís Oller en aquest western a la catalana que s’ha pogut veure al BCN Film Fest.
  • Una plaça: La de la Concòrdia, a París, punt de trobada per a gent de tots els països i amb totes les llengües. Una tria molt escaient per un dels actors més internacionals i políglotes del cinema català.