L’11 de setembre no és només una data tràgica per a la història de Catalunya i la de Nova York. També per a la història xilena, perquè l’11-S del 1973 va tenir lloc el cop d’estat de Pinochet, que va portar el país a una dictadura militar que es va allargar fins al 1990.

Cinc dècades després, la Fàbrica de Creació Nau Ivanow commemora aquest episodi dolorós amb el programa 50 Anys, 50 Preguntes, que tindrà lloc de l’11 al 16 de setembre. Es tracta d’un exercici actiu de memòria col·lectiva que, segons la comissària Andrea Paz, “exigeix no oblidar per no repetir

No oblidar per no repetir”
Andrea Paz, comissària

És una setmana de propostes artístiques multidisciplinàries creades principalment per artistes de Xile que viuen a Barcelona però també per artistes locals, un intercanvi que obre el diàleg amb la dictadura franquista. “Ens uneix la ferida de dolor que existeix aquí al territori, perquè tot i la distància geogràfica, ambdues nacions vam viure una repressió brutal”, valora al ‘Plaça Tísner‘ Andrea Paz.

Performances amb perspectiva feminista

El programa inclou més d’una desena de propostes que tracten temes com l’exili, els assassinats, les desaparicions i la infància. Entre aquestes propostes, hi ha performances amb perspectiva feminista, que es concentraran dimecres.

‘Cuecas solas’ la representaran a l’espai públic músiques i actrius xilenes migrants que porten a escena la dansa nacional de Xile. Es tracta d’un ball en parella que durant la dictadura les dones ballaven soles com un acte de protesta pacífica contra les desaparicions de familiars detinguts. “Evidencien en una dansa de dos l’absència del cos de l’altre i per això es balla sola”, explica la performer Gabriela Espinosa Hormazábal.

La cueca sola: les dones evidencien en una dansa de dos l’absència de l’altre cos”
Gabriela Espinosa Hormazábal, performer

Per la seva banda, la companyia Teatro en Movimiento Callejerx (formada per Ximena Cañas Abell i Lucía Valenzuela Chacaltana) presentarà ‘Silencio’, una acció ritual col·lectiva que, segons la seva directora i performer, Ximena Cañas Abell, denuncia la “violència politicosexual contra les dones que van ser assassinades, perseguides i empresonades durant la dictadura a Xile”.

La perspectiva local la posarà Hermanas Picohueso ensenyant part del “work in progress” del seu projecte ‘Dama dictadura‘, que pren Carmen Polo, la dona de Franco, com a excusa per parlar de l’herència que va deixar al país la moral feixista.

Imatge promocional de ‘Dama dictadura’ (Hermanas Picohueso)

La Nau Ivanow i Xile

Les relacions de la Nau Ivanow amb Xile van començar fa 10 anys, després d’un primer viatge en què l’equip d’aquesta fàbrica de creació de la Sagrera va poder conèixer artistes, projectes i maneres de fer art que sentien molt properes, tant a escala social com política. Així va néixer un pont aeri escènic que va fer que companyies xilenes com Teatropuerto, Lafamiliateatro i Teatro Apátrida realitzessin residències a la Nau Ivanow i projectes locals com Cia Pelipolaca i Hermanas Picohueso viatgessin fins al país andí.

Programació per dies

Dilluns, 11

  • 19 h – perfoconferència ‘El primer tacto’ (Pablo Zamorano Azócar)
  • 20 h – instal·lació participativa ‘Allende Vive’ (Emiliana Abril Kinética i Andrea Paz)

Dimarts, 12

  • 18 h – documental ‘El eco de las canciones’ (Antonia Rossi Charnes, 2010)
  • 19.30 h – conversa sobre la memòria històrica a Xile i Catalunya (Nibaldo Mena, Antonia Rossi Charnes i Jordi Guixe)

Dimecres, 13

  • 18 h – ‘Cuecas solas’ (Andrea Ugalde, Gabriela Espinosa Hormazábal, Amanda Bosco, Carla Gajardo i Belén Robledo)
  • 18.30 h – ‘Silencio’ (Teatro en Movimiento Callejerx)
  • 19.30 h – “work in progress” de ‘Dama dictadura’ (Hermanas Picohueso)

Dijous, 14

  • 18 h – recorregut sonor APPRecords (Gonzalo Dalgalarrando Haritcalde)
  • 19.15 h – lectura dramatitzada de ‘Teresa se pregunta’ (Lucía de la Maza)

Divendres, 15

  • 18 i 20 h – ‘Yo maté a Pinochet’ (Cristian Flores Rebolledo i Alfredo Basaure Espinoza)

Dissabte, 16

Commemoració dels 50 anys de l’assassinat de Víctor Jara:

  • 11.20 i 14 h – concerts de Flor de Junta
  • 12.30 h – cant lliure en homenatge a Víctor Jara (Andrés Pérez i Companyia de Teatre Llibertari)
  • mercat d’artistes xilens
  • serigrafia ‘Estampida nòmade’
  • dinar xilè i català