(ACN / Redacció) La cantant i compositora Maria del Mar Bonet, l’escriptora Marta Pessarrodona i l’editor i activista cultural Eliseu Climent han rebut aquest dijous la Medalla d’Or de la Generalitat de mans del president Pere Aragonès. L’acte, celebrat a la plaça de Margarida Xirgu, va obrir el programa institucional de la Diada, amenitzat per l’Orfeó Atlàntida i el Cor Dyapason, que van interpretar ‘El cant de la senyera’.

Aquest guardó és la màxima distinció honorífica que atorga la Generalitat, i reconeix aquelles persones que han prestat serveis destacats en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic. Enguany els guardonats són tots els parlars de la llengua catalana i els referents que han permès que el català tingui el seu estatus en àmbits com les arts, la música, la literatura, el món editorial o l’activisme.

“Tres lluitadors que ho han donat tot pel progrés del català”

Durant el seu discurs, el president ha destacat la pluralitat de Catalunya i ha insistit que la llengua és el “principal vincle amb els pobles germans“. Aragonès ha afegit que els guardonats són tres “lluitadors” que “ho han donat tot pel progrés del català” des d’àmbits diversos.

Reconeixement a tres llargues trajectòries

Maria del Mar Bonet

La cantant Maria del Mar Bonet (Palma, 1947) ha estat guardonada per “més de cinquanta anys de trajectòria, en què ha excel·lit com a cantant i ambaixadora de la música popular arreu del món”. En rebre el guardó, Bonet ha assegurat que canta en català perquè així “ha nascut, somia, pensa i viu”.

Aquest reconeixement se suma a una trajectòria que també inclou quatre llibres publicats, la pintura i una carrera artística molt prolífera amb 61 àlbums publicats i més de 500 cançons, d’entre les quals destaquen ‘Què volen aquesta gent?’, ‘Alenar’, ‘La Balanguera’, i ‘Jim i Mercè’.

Marta Pessarrodona

La poeta, narradora i assagista Marta Pessarrodona Artigas (Terrassa, 1941) ha estat reconeguda per la seva tasca literària lligada a l’estudi i difusió d’autores catalanes. Amb la medalla al coll, Pessarrodona ha recordat la filòloga Carme Junyent, que va morir diumenge, 3 de setembre.

Eliseu Climent

L’activista cultural Eliseu Climent (Llombai, Ribera Alta, 1940) ha estat reconegut pel compromís amb la cultura catalana. Fundador de la llibreria Tres i Quatre, també va promoure l’editorial amb el mateix nom i la primera edició dels Premis Octubre de literatura. Climent s’ha referit al guardó com una “injecció d’energia positiva” en un moment “políticament complicat al País Valencià, les illes i la Catalunya Nord”.