Es necessitaran 21 mesos per renovar la part baixa de la Via Laietana. A simple vista, la reforma ampliarà les voreres i reduirà carrils de circulació, però les obres van molt més enllà. Al subsòl d’aquesta via principal de Barcelona hi ha túnels, galeries i canalitzacions centenàries que s’actualitzaran i es recol·locaran. Es tracta d’una de les intervencions de serveis de més complexitat dels últims anys, d’unes obres que han d’estar enllestides el juny del 2025.

Serveis planificats fa més d’un segle

Si tan sols es fes el treball de reforma de la superfície de la Via Laietana, les obres s’allargarien entre 7 i 10 mesos. Però sota terra s’acumula la feina per posar al dia uns subministraments de serveis que són centenaris. Entre la plaça d’Antoni Maura i Correus hi ha dos túnels de metro paral·lels que compliquen les operacions. Durant 18 mesos d’obres, els subministraments d’aigua i gas es traslladaran als extrems de cada vorera, a tocar dels edificis, i se separaran del cablejat elèctric i de comunicacions.

obres via Laietana
Foto: Frederic Ballell (Arxiu Fotogràfic de Barcelona)

A més, s’actualitzaran els dos col·lectors d’aigües centenaris, que canalitzen les aigües pluvials. Es recobriran de ceràmica perquè siguin més resistents i l’aigua llisqui amb més rapidesa. L’obra farà que no s’hagin de tornar a intervenir al subsòl de la Via Laietana en els propers 100 anys.

Quin és el calendari de les obres?

Des d’aquest setembre fins al desembre es faran cales per comprovar que els subministraments que indiquen els mapes són correctes. A banda, la renovació dels col·lectors afectarà el pas dels vianants, que hauran de circular per la calçada en passos habilitats.

Del novembre al juliol es traslladaran les canonades d’aigua i gas a una galeria més propera a les façanes, es construiran nous tubs i galeries provisionals per passar-hi els serveis d’electricitat i telecomunicacions, i s’hi traslladaran. Després, del juny a l’octubre del 2024, un cop anul·lats els serveis antics de la galeria, es procedirà a demolir-la i es faran les noves galeries definitives al mateix lloc. Finalment, fins al gener del 2025, es faran les noves connexions de serveis en la ubicació definitiva.

En paral·lel, de l’octubre al juliol del 2024 s’urbanitzaran els entorns de Correus i la plaça d’Idrissa Diallo, i del desembre del 2024 al juny del 2025 s’urbanitzaran les voreres i la calçada.

Canvis per millorar la mobilitat durant les obres

Per millorar la circulació mentre durin les obres, l’Ajuntament ha introduït alguns ajustos per millorar la circulació, i n’aplicarà d’altres durant les properes setmanes, com un doble carril a l’últim semàfor de baixada, ajustos semafòrics i canvis en els passos de vianants. Durant aquests primers dies, les obres han provocat importants embussos en determinades hores.