vaga taxis barcelona marxa lenta

Aquest 18 de maig hi ha hagut una vaga de taxis a Barcelona i una manifestació de protesta. L’acció de protesta ha consistit en una marxa lenta de taxistes pel centre de la ciutat. La mobilització ha començat al matí a la Gran Via de les Corts Catalanes amb el carrer de Balmes i ha avançat per diversos carrers de la ciutat abans d’arribar al Parlament de Catalunya.

Al llarg del matí hem seguit en un minut a minut tot el que ha donat de si aquesta jornada en què els taxistes han reclamat al govern català que l’esborrany del decret llei compleixi amb la llei estatal, que estableix un màxim d’un VTC per cada 30 taxis.

Últimes notícies de la vaga de taxis a Barcelona

14:24
   

S’acaba el seguiment de la protesta dels taxistes

Fins aquí el seguiment de la jornada de protesta dels taxistes que hem començat minuts abans de les nou del matí. Els taxistes ha protagonitzat una marxa lenta pel centre de la ciutat per reclamar que s’estableixi un VTC per cada 30 taxistes i han traslladat la petició a alguns dels grups del Parlament.

14:05
   

Finalitza la protesta de la vaga del taxi

Finalitza la protesta dels taxistes amb motiu de la vaga del taxi a Barcelona. Des del Parlament de Catalunya, el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha explicat que s’ha reunit amb alguns grups parlamentaris i que la CUP, els comuns i el PSC defensen la seva posició: la d’establir un VTC per cada 30 taxis. En canvi, diuen, ERC i Junts, com a partits que formen part del govern de la Generalitat, els han traslladat que “estan treballant” per aplicar aquest model. “La música sona bé, però vaja…”, ha dit Álvarez.

13:42
   

Primera protesta des del març

La d’aquest dimecres és la primera protesta dels taxistes des del 23 de març. Surten al carrer, però, per un motiu molt diferent. Si ara reclamen la regulació de les llicències de VTC, aleshores van mobilitzar-se contra l’encariment del preu dels carburants. En aquella ocasió, van sumar-se a la convocatòria dels transportistes i també van apostar per una marxa lenta fins al Parlament de Catalunya.

13:18
   

Collboni: “No volem el model de capitalisme salvatge d’Ayuso a Madrid”

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha donat suport al sector del taxi per reclamar la regulació dels VTC. “No volem el model de capitalisme salvatge d’Ayuso a Madrid“, ha afirmat. Collboni ha remarcat que el taxi és “transport públic”. Per això, creu que el sector “no ha de suportar la competència” ni la “precarització” per fer front a una “competència deslleial i no regulada dels VTC”.

12:57
   

Marxa unitària

La marxa de taxistes ha estat convocada per les principals organitzacions del sector, Élite Taxi, Taxi Companys i STAC. Totes tres han donat suport a l’aturada per donar “un missatge d’unitat”. Al seu costat, també s’hi han sumat altres agrupacions més petites, com la “nova generació de taxistes” Anget Taxi o la Plataforma Indian Taxi.

Nova generació de taxistes Anget Taxi

Plataforma Indiant Taxi

 

12:42
   

Fi de la moratòria de les llicències de VTC

L’1 d’octubre finalitza la moratòria establerta pel decret Ábalos i això implica que els VTC ja no podran circular per les zones urbanes, i que les competències en la regulació d’aquest tipus de vehicle passaran a estar en mans dels governs autonòmics. En aquest escenari, el sector del taxi va anunciar la convocatòria de mobilitzacions per pressionar la Generalitat i totes les formacions polítiques, per tal que es “pronunciïn públicament” sobre la regulació dels VTC.

12:24
   

Colau defensa regular els VTC

L’alcaldessa, Ada Colau, defensa que cal una regulació definitiva de les llicències de VTC i pren posicions al costat dels taxistes. Tal com reclama el sector, considera que la proporció ha de ser d’una llicència de VTC per cada 30 taxis. Colau ho ha dit en una entrevista a RAC1 en què ha criticat el model de Madrid, que qualifica de “desregulació”.

12:03
   

Reclamen als partits que es posicionin

El portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha insistit que els partits polítics “s’han de promnunciar” respecte a la regulació dels vehicles amb lloguer de conductor. “Ens sembla estrany que els partits d’esquerra i independentistes, que sempre condemnen les polítiques d’Isabel Díaz Ayuso, vulguin imposar el mateix model aquí”, ha expressat. En aquest sentit, Álvarez ha afegit que les notícies que tenen és que la Generalitat “vol blanquejar les 4.000 llicències de VTC que hi ha a Catalunya”. “No ho permetrem”, ha avisat.

11:39
   

La capçalera de taxistes arriba a la Ciutadella

Els primers taxistes que participen en la marxa lenta per la vaga ja han arribat al Parc de la Ciutadella. L’objectiu ara és concentrar-se al voltant del Parlament, on tenen previst reunir-se amb representants polítics a la una del migdia, segons han explicat.

Vaga de taxis a la Ciutadella

11:29
   

Alerten d’un esborrany sense limitació als VTC

Els taxistes denuncien que no tenen cap proposta sobre la taula per regular els VTC, però asseguren que hi ha un esborrany “pels despatxos” en què no es preveu cap limitació quantitativa. El col·lectiu critica que “la Generalitat té competències per posar fi a aquest embolic”. Adverteix que “no volem especuladors a precaritzar i abusar” i que “ho defensarem a mort”. “Aquí no els volem, això és la guerra total”, ha dit el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez. 

11:12
   

La marxa lenta de taxistes, a la Gran Via

La marxa lenta de taxistes avança per la Gran Via i deixa els laterals lliures per a la circulació de vehicles. Al tram central també han deixat lliure el carril bus en sentit Besòs. D’aquesta manera, volen permetre el pas tant del transport públic com dels vehicles d’emergència. 

Marxa lenta de taxistes en vaga

10:54
   

“Ho pagaran a les urnes”

El portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, ha exigit a la Generalitat que limiti els VTC a una llicència per cada 30 taxis. “Si no, hi haurà conflicte i no hi haurà pau per a ningú”, ha advertit. Amb la mirada posada en les eleccions a l’Ajuntament de l’any que ve, ha alertat els polítics que “ho pagaran a les urnes”. “Amb el taxi no s’hi ficaran, i menys a les portes d’unes eleccions municipals en què el taxi i les seves famílies arrosseguen més de 40.000 vots”, ha afirmat.

10:39
   

Comença la marxa lenta de taxistes

La marxa lenta de taxistes ha arrencat poc després de les 10.30 h. Els vaguistes es dirigeixen al Parlament per “pressionar i rodejar l’edifici de manera pacífica”. Preveuen reunir-se amb els grups polítics a la una del migdia. A les dues faran una assemblea a les portes de la cambra, just abans d’aixecar l’aturada. 

Marxa lenta de taxis en vaga

10:14
   

Sense taxis a tota la ciutat

Els taxistes asseguren que no hi ha servei de taxis en tota la ciutat. Afirmen, això sí, que s’estan fent serveis socials gratuïts, a persones amb mobilitat reduïda o que necessiten desplaçar-se a l’hospital per rebre, per exemple, tractaments de quimioteràpia o radioteràpia. “Tota la resta, parat. No hi ha taxis”, ha afirmat el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez. 

10:02
   

Quins carrers s’ompliran de taxis?

Els taxistes en vaga preveuen omplir tota la Gran Via fins a plaça d’Espanya. A partir d’aquí, compten omplir el carrer de Tarragona fins a l’avinguda de Roma. Si encara els faltés espai, ocuparan el carrer de Numància fins a la Diagonal, i en aquesta avinguda se situaran al lateral del costat mar. 

Taxis en vaga aturats a la Gran Via

09:47
   

La Gran Via es va omplint

La Gran Via es va omplint de taxis que participen en la vaga del col·lectiu. Ocupen els carrils centrals del carrer, i deixen el carril de la dreta lliure per als autobusos i els vehicles d’emergència que ho necessitin. També han demanat als taxis que arribin de fora de l’àrea metropolitana que es col·loquin al carril de més a la dreta. 

Taxistes en vaga concentrats a la Gran Via

09:27
   

Desviaments de la Guàrdia Urbana

El recorregut previst per la marxa lenta amb motiu de la vaga del taxi serà el següent: començarà a la Gran Via amb la plaça de la Universitat, avançarà fins a la plaça de Tetuan i després agafarà el passeig de Sant Joan. L’objectiu és baixar fins al passeig de Lluís Companys per finalitzar a tocar del Parlament de Catalunya.

Per això, la Guàrdia Urbana de Barcelona actuarà, fent desviaments del trànsit per garantir la mobilització.

09:15
   

Piquets en terminals, estacions i hospitals

Élite Taxi ha confirmat que durant les primeres hores del matí hi haurà piquets informatius a les terminals, les estacions ferroviàries principals de Barcelona i també als hospitals. “Contingentació o rebel·lió“, exclama el sindicat, qui fa una crida a tots els taxistes a participar en la vaga i la marxa lenta. Élite recorda que hi ha una aturada “total” i secundada per la majoria d’organitzacions del taxi i que, per tant, “trencar l’aturada serà responsabilitat” de cadascun dels taxistes. “No ens farem responsables de res ni de ningú“, afirma. 

09:10
   

Per què es convoca la vaga de taxis?

  • Els taxistes demanen a la Generalitat de Catalunya limitar els VTC a una llicència per cada 30 taxis.
  • Denuncien una manca de “resposta clara” per part del govern.
  • Fan una crida a no portar a Catalunya el “model Ayuso”, que “extermina el taxi”.
09:05
   

La Gran Via es tallarà de forma imminent

Els taxistes tenen previst tallar la Gran Via de Barcelona durant els pròxims minuts per començar la marxa lenta fins al Parlament de Catalunya. La vaga, però, està prevista entre les 10 i les 14 h.

08:45
   

Seguiment, minut a minut, de la vaga de taxis

Bon dia! La redacció de betevé farà un seguiment en directe, minut a minut, de la vaga de taxis. Està previst una gran manifestació a Barcelona que consistirà en una marxa lenta pels carrers del centre de la ciutat. El sector assegura que gairebé totes les organitzacions de taxistes s’han sumat a la convocatòria i, per tant, confien que serà massiva. La mobilització comportarà talls de trànsit i afectacions al transport públic.