Segons l’empresa, tot el personal d’autobusos de TMB estava convocat a la vaga i els conductors que l’han secundat només representen el 15 % de la plantilla. La vaga estava convocada entre les 10 i les 18 h, amb serveis mínims del 20 % fins a les 16 h i del 40 % durant les darreres dues hores d’aturada. Aquests serveis s’han cobert amb escreix, atès que el percentatge de conductors treballant ha estat major durant tota la jornada, però els usuaris d’algunes línies sí que han notat que el seu bus arribava amb retard perquè n’hi havia menys circulant. Alguns han canviat avui bus per metro, que aquest divendres no feia vaga, i d’altres s’han hagut de ressignar a arribar tard a la feina o a casa en tornar-ne.

Els treballadors dels autobusos de TMB protesten contra la privatització que creuen que s’està fent del transport urbà a la ciutat i reclamen que els contractes precaris es converteixin en indefinits i a jornada completa. També denuncien ingerències de la direcció de l’empresa en l’acció sindical. L’aturada d’autobusos d’aquest divendres ha estat convocada per sis sindicats minoritaris, entre els quals no hi ha els que, durant els darrers mesos, han arribat a preacords amb TMB que els treballadors han rebutjat.

Al migdia, unes 200 persones s’han manifestat en una marxa que ha començat passades les 13 h a la plaça d’Urquinaona, encapçalada per una pancarta amb el lema “Colau, ataca els obrers i no els banquers” i una altra amb el lema “Tramvia privat no, ni a la Diagonal ni enlloc”. Després de baixar per la via Laietana i arribar a la plaça de Sant Jaume, els sindicats han lliurat un manifest al primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que ha sortit a rebre’ls. Volien entrar tots a l’Ajuntament i donar-li personalment a l’alcaldessa, Ada Colau, però no els han deixat. A la plaça de Sant Jaume, s’ha celebrat una assemblea en què els principals sindicats convocants de la vaga d’avui, CGT i COS, han decidit no seguir les aturades de les properes setmanes, convocades per la majoria de la representació sindical dels treballadors d’autobusos.

La regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, ha explicat aquesta setmana de vagues diàries als transports públics de la ciutat per la coincidència, en aquests moments, de les negociacions per renovar els convenis laborals tant dels autobusos com del metro. Tots dos processos es troben ara mateix bloquejats.

En declaracions a Barcelona FM, el delegat de la CGT d’autobusos, Saturnino Mercader, ha afirmat que, a part d’un divorci entre treballadors i l’empresa que no permet arribar a acords, també hi ha falta d’entesa amb els sindicats majoritaris. Mercader assegura que, després de gairebé any i mig de negociacions, no hi ha hagut cap avenç en les negociacions.