Les obres del tram central de l’L9 del metro avancen segons el calendari previst i es manté la data del 2027 perquè els combois puguin començar a circular-hi. La tuneladora, que fa un any que obre pas al subsol per completar el túnel pendent, està a punt de creuar la via Augusta per sota i gairebé ja ha arribat a la futura estació de Sarrià, on aquest divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha visitat les obres.

La Generalitat preveu que la tuneladora arribi a Mandri a finals d’any o principis del 2024 i que completi el túnel fins a Lesseps a finals del 2024. Ara, la màquina està aturada per manteniment, però reprendrà l’activitat la primera quinzena d’agost. De moment, ja ha excavat 1.200 m des de l’estació de Manuel Girona i en falten 3.000 més. A partir d’ara, però, es trobarà un terra de granit i podrà avançar més còmodament

La tuneladora ha excavat el tram entre Manuel Girona i Sarrià en un any

Excavat la meitat del pou de l’estació de Sarrià

A l’estació de Sarrià ja s’ha excavat la meitat del pou de 70 metres de profunditat que s’està fent per poder connectar en un futur el vestíbul amb el túnel per on passaran els trens. S’ha arribat a uns 30 metres de profunditat mitjançant microvoladures. La previsió és acabar el pou i tenir la galeria connectada amb el túnel del metro a principis del 2027. Després caldrà condicionar-lo.

Les obres avancen a bon ritme. Amb una tuneladora que està a punt d’arribar a Sarrià complint els terminis previstos perquè pugui entrar en funcionament el 2027”
Pere Aragonès, president de la Generalitat

El 2027 els trens circularan pel tram central

La Generalitat preveu que els trens puguin començar a circular pel tram central de l’L9 el 2027. Encara faltarà, però, acabar les diferents estacions d’aquest tram, amb onze parades noves. Això vol dir que a partir d’aquell any s’anirà obrint de forma progressiva el servei segons es vagin enllestint les obres a cada estació. El problema és que no totes les parades avancen al mateix ritme.

Com avancen les obres a la resta d’estacions?

Les obres es troben en fases molt diferents segons quina sigui l’estació:

  • Manuel Girona i Campus Nord: les obres del pou no han començat. S’estan redactant els projectes.
  • Mandri: estan molt avançades i està previst que l’excavació completa del pou estigui acabada a la tardor.
  • Putxet: s’ha de començar a excavar el pou i encara no hi ha una data prevista.
  • Sanllehy: s’ha d’acabar d’excavar el pou que està tapat.
  • Guinardó, Maragall i Lesseps: pous acabats i tapats.
  • Camp Nou: el pou està obert i serveix de base d’operacions per a la tuneladora.