Els veïns de vuit finques de les Corts denuncien que el pas de l’L9 del metro de Barcelona els fa anar de corcoll. Tenen vibracions i esquerdes a casa i no tenen cap dubte a assenyalar el suburbà com a causa de tot plegat. Situats la Maternitat i Sant Ramon, asseguren que hi ha entre 200 i 300 pisos afectats i reclamen solucions.

Transports Metropolitans de Barcelona admet que les vibracions podrien estar provocades pel pas del metro —malgrat que caldria verificar-ho—, però nega rotundament que les esquerdes puguin ser-ne també una conseqüència. Asseguren que són coses diferents i que el pas d’un comboi “mai no pot provocar danys estructurals”.

TMB farà mesuraments als edificis la setmana vinent

TMB explica que va rebre la queixa dels veïns fa 15 dies i que, a partir d’aquí, s’ha activat el protocol habitual en aquests casos. La setmana vinent tècnics de la companyia visitaran els edificis per verificar, primer, que les vibracions provinguin del metro i, en cas que sigui així, per avaluar-ne la magnitud. En funció del que determinin els estudis, diuen, es prendran unes mesures o unes altres.

Esquerdes en 8 blocs de pisos

Les vibracions afecten vuit blocs de pisos dels carrers del Pintor Tapiró, Cardenal Reig i Arístides Maillol, a la Maternitat i Sant Ramon. Alguns dels veïns afectats han accedit a mostrar els efectes d’aquesta situació a betevé. A casa de la Mercè Alabart, al carrer del Pintor Tapiró, les primeres esquerdes van aparèixer fa un any i les vibracions també. Els quadres es mouen, els estenedors tintinen i les parets llueixen una desena d’esquerdes pel cap baix. Assegura que fins i tot ja ha après a detectar si el metro que sona és el que fa el recorregut entre Collblanc i Zona Universitària o el que fa el mateix camí a la inversa.

Creuant el carrer s’hi pot veure una gran esquerda a la façana d’un centre estètic. En el mateix bloc però a l’entresol i al sisè, hi trobem veïns que ens expliquen que els sorolls i les vibracions no els deixen descansar. A casa de la Clara les esquerdes han augmentat en l’últim mes i té por que n’apareguin més.

La Clara mostra l’esquerda que ha augmentat de mida el darrer mes

Actuació de manteniment a les vies

Es dona la circumstància que en aquest punt està previst fer una actuació a les vies del metro. Segons explica TMB, es tracta d’un treball de manteniment —anomenat “perfilament”— que ja estava planificat amb anterioritat i que s’acostuma a fer en horari nocturn en aquells punts del a xarxa que ho requereixen. Ara bé, la companyia desvincula aquesta acció de la problemàtica que viuen els veïns.