La segona reunió entre TMB i els representants dels treballadors del metro s'ha acabat sense acord. Les negociacions busquen evitar la vaga prevista per als dies 22 i 24 d'aquest mes, coincidint amb el Mobile World Congress, però, de moment, sembla que l'entesa encara és lluny. L'empresa, això sí, s'ha compromès a portar demà una proposta d'acord en què es tinguin en compte les principals reivindicacions dels treballadors, és a dir, tres. En primer lloc, els empleats reivindiquen que s'acabi el que qualifiquen d'ocupació precària, és a dir, contractes parcials o temporals. També reclamen una pujada salarial que sigui igual per a tothom. I finalment, demanen a l'empresa que abans de fer canvis organitzatius ho comuniqui al Comitè. Les converses es reprendran demà. De moment, els membres del comitè de vaga es mostren expectants. Óscar Sánchez, president del comitè de vaga del metro "No ens refiem massa perquè durant tot el dia s'ha intentat dilatar, s'ha intentat dir coses i després fer-se enrere, no som massa positius en aquest sentit, tot i això cal veure demà a dos quarts de 12 a veure proposta què és el que hi ha damunt la taula". Més enllà del metro, i també coincidint amb el congrés de mòbils, hi ha prevista una altra aturada, en aquest cas als Ferrocarrils de la Generalitat. Després que ahir empresa i sindicats arribessin a un preacord per desconvocar-la, avui els treballadors l'havien de ratificar en diverses assemblees. En espera dels resultats definitius, de moment al sindicat majoritari, la UGT, els treballadors han avalat el preacord gairebé per unanimitat.

El posicionament de les dues parts semblava molt enrocat a primera hora d’aquest dimarts. Tot i així, el Comitè d’Empresa del metro i TMB s’han reunit per mirar d’arribar a un acord i, així, desconvocar la vaga prevista pels propers dies 22 i 24 de febrer. Ha estat una nova trobada que mantenen amb el mateix objectiu, després que la setmana passada ja va haver-hi una reunió que la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, va qualificar de “molt positiva”.

La proposta plantejada per l’empresa a primera hora ha resultat insuficient per als sindicats i per això al vespre han ofert la possibilitat de presentar-ne una altra demà. Sobre el primer plantejament, el president del comitè de vaga del metro, Óscar Sánchez, afirmava que no contempla cap de les peticions dels treballadors i la titlla d'”ofensiva”. Al vespre, amb un nou horitzó a la vista, es mostrava disposat a escoltar la nova proposta, encara que remarca que confien poc en la situació creada.

Els sindicats continuen insistint en tres requisits indispensables per arribar a una entesa. En primer lloc, volen que TMB estableixi un calendari per regular la situació d’uns 500 treballadors amb contracte temporal o temps parcial; com a segona condició reclamen que l’augment salarial acordat de l’1% per a tots els treballadors del metro s’apliqui de manera linial, és a dir, que no sigui en funció del sou ni percentatges sinó en xifres reals. Finalment, els sindicats també exigeixen que l’empresa no faci canvis organitzatius sense acordar-los, prèviament, amb el comitè d’empresa.

Amb la reunió d’aquest dimecres, les dues parts esperen arribar a un preacord, com ja ha passat amb la vaga dels FGC. Entre els dies 22 i 25 de febrer, els sindicats de FGC havien convocat una aturada del servei, però, finalment, han signat un preacord amb la direcció que els treballadors han de ratificar.