Fins ara, desplaçar-se en transport públic acompanyat d'un gos només era permès als viatgers dels Ferrocarrils de la Generalitat i Renfe. A partir de l'estiu que ve, però, la mesura s'estendrà al metro de Barcelona. JORDI MARTÍ, regidor de Presidència i Territori "Ens hem emmirallat en ciutats europees capdavanteres amb els animals de companyia. Demostrem que Barcelona és 'animalfrendly', que és amiga dels animals." El Govern ha fet coincidir l'anunci amb la celebració, aquest cap de setmana, del Saló AnimalAdda, al Palau Sant Jordi. Les entitats animalistes han rebut l'anunci amb els braços oberts, després d'anys de reclamacions. CARLA CORNELLA, presidenta de FADA i CIPAC "Era una notícia esperada des de fa molts anys i una petició de les entitats i la ciutadania. Hi ha necessitat de millorar la mobilitat de la gent amb animals, que representa prop del 50% de la població." L'entrada al metro amb animals domèstics té limitacions. Els dies laborables no serà possible viatjar-hi amb un gos durant les hores punta ni tampoc quan es produeixi alguna celebració multitudinària. A més, els gossos hauran d'anar lligats amb una corretja no extensible i un morrrió. Molts viatgers consideren que la clau per a la convivència al metro entre animals i persones és el civisme. "Hi pot haver gent a qui li molesti, però si el tens al teu costat i mires que no moltesti ningú no hi ha d'haver problema. És un tema d'educació de l'amo, no del gos." "Passa pel civisme de les persones. Hi ha d'haver una determinada actitud, com a tots els llocs públics." L'entrada de gossos i gats al metro era un compromís del govern Trias que recollia el Programa d'Actuació Municipal.

L’acord per permetre l’accés de gossos al metro és el resultat de la comissió creada pel Consell Municipal de Convivència, Defensa i Protecció dels Animals, on han treballat conjuntament la regidoria de Presidència i Territori, TMB i les entitats animalistes i protectores d’animals.

L’accés dels gossos al metro estarà condicionat a l’horari, ja que no se’n permetrà l’entrada en hores punta. Els dies que es produeixin celebracions que comportin una gran afluència de passatgers al metro els gossos tampoc no hi podran accedir. Un tipus de restriccions que ja funcionen al metro en el cas de les bicicletes. A més, els gossos hauran de dur corretja no extensible i morrió. Els gats també podran entrar lliurement al metro.

Aquesta nova mesura, contemplada al Programa d’Actuació Municipal 2012-2015 (PAM) de l’Ajuntament, anirà acompanyada de la creació d’una comissió de seguiment entre els responsables de TMB i els tècnics de la regidoria per garantir-ne la correcta implantació.

La normativa actual permet l’accés d’animals “en receptacles convenientment preparats”, de gossos pigall i dels gossos del personal de seguretat. L’anunci del futur canvi en el reglament l’ha fet el regidor de Presidència i Territori, Jordi Martí, durant una visita al Saló AnimalAdda, dedicat a la defensa dels animals abandonats. “Ens hem emmirallat en ciutats europees capdavanteres amb els animals de companyia com Amsterdam o Ginebra.  Amb aquesta mesura demostrem que Barcelona és ‘animalfrendly’, que és amiga dels animals”, ha explicat Martí.

Els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Renfe ja permeten actualment l’accés de gossos als trens. En el cas de TMB, la mesura s’aplicarà només al metro.