El desenvolupador d’aplicacions per a Android Eduard Ereza va rebre divendres un burofax dels serveis jurídics del Centre Metropolità d’Informació i Promoció del Transport (Cetramsa), l’òrgan de gestió directa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En la comunicació, l’AMB demanva a Ereza que eliminés una aplicació seva dedicada a mostrar l’estat de la xarxa de bus i que publiqués un anunci de disculpa a dos diaris de tirada estatal sota l’amenaça d’emprendre accions legals contra ell.

A més, el document exigia un pagament pels “danys i perjudicis” ocasionats, una compensació per “l’enriquiment injust obtingut” i pels “danys morals causats”. Atesa l’amenaça, el desenvolupador va eliminar qualsevol rastre de l'”App” Proper Bus Barcelona, abans de reunir-se aquest dimarts amb Cetramsa.

Una reunió resol el conflicte

Després de la reunió, Eduard Ereza i l’AMB han publicat un comunicat que esclareix que el problema era que el desenvolupador no havia avisat Cetramsa de l’ús que feia de les dades. Unes dades que, d’altra banda, es van fer públiques per afavorir la creació d’aquest tipus d’aplicacions. Segons l’Àrea Metropolitana, però, “es dóna per entès que s’ha de notificar” l’ús que se’n fa, tot i que no s’especifica en cap moment en els requeriments legals. L’aplicació s’ha tornat a posar en funcionament.

Eduard Ereza ha explicat que el tracte de l’Àrea Metropolitana ha estat correcte en tot moment, excepte pel que fa al burofax rebut, del qual comenta que “era una amenaça”. A més, Ereza haurà de signar un contracte per comprometre’s a no fer un mal ús de les dades.

Proper Bus Barcelona, més popular que l’aplicació de l’AMB

Proper Bus Barcelona mostra els recorreguts de les línies dels autobusos que operen a l’àrea metropolitana de Barcelona, basant-se en la geolocalització per GPS del mòbil i altres sistemes com la lectura de codis QR. L’aplicació extraoficial desenvolupada per Eduard Ereza és una de les més ben valorades pels usuaris de telèfons mòbils, molt per sobre de l’aplicació oficial de l’AMB.

L’aplicació Proper Bus Barcelona era líder de descàrregues a Espanya en la categoria de transports abans de rebre el burofax de Cetramsa. Actualment, l’aplicació d’Eduard Ereza té 50.261 descàrregues i 30.335 usuaris actius, 3.000 menys que abans del conflicte amb l’AMB. Existeixen altres aplicacions dedicades al transport públic barceloní, tot i que segons l’AMB, totes havien informat de les seves pràctiques.