(ACN / Redacció) La circulació de trens d’alta velocitat s’ha suspès en tota la línia Figueres-Vilafant – Barcelona – Madrid a primera hora del matí. S’han vist afectats 22 trens i més de 7.200 passatgers. El motiu ha estat un robatori de cable en la infraestructura des de l’Arboç fins a Figueres-Vilafant. Renfe ha hagut de redirigir els viatgers de Figueres i Girona cap a Barcelona al servei de Rodalies, mentre tècnics d’Adif avaluen la incidència. La circulació de trens s’ha reprès a les 11.15 h, més de cinc hores després de l’inici de les afectacions.

La incidència es produeix en ple mes d’agost, un dilluns en què molts iniciaven les vacances. La situació ha generat molta confusió a l’estació de Sants. Segons han informat els Mossos d’Esquadra, el responsable del robatori ja ha estat detingut. L’arrest s’ha fet a Santa Oliva, al Baix Penedès, i no es descarten més detencions.

Detingut el presumpte lladre de cable que ha fet aturar la circulació de trens AVE

El servei per carretera no és possible, segons Adif

Fonts d’Adif han confirmat que a les 8.25 h s’ha restablert la circulació entre Madrid, Saragossa i el Camp de Tarragona, per on circulen trens de Renfe i Ouigo. Segons Adif, no ha estat possible establir un servei alternatiu per carretera “per la logística pròpia de les companyies d’autocars”. Els viatgers afectats per la incidència podran canviar el bitllet o anul·lar-lo sense cap cost.

Acte vandàlic de matinada

L’acte vandàlic ha tingut lloc la matinada passada. Cap a les 2.30 h de la matinada s’han detectat afectacions a les comunicacions, senyalització, detectors de caigudes d’objectes i altres dispositius de seguretat entre l’Arboç i Figueres. Tècnics de la companyia s’han desplaçat fins a diferents punts del trajecte i han detectat diversos talls de cable de fibra òptica en les dues vies en un tram d’uns 200 metres al voltant del punt quilomètric 545, entre l’Arboç i la Pobla de Montornès. Segons les primeres estimacions, s’haurien sostret uns 600 metres de cable de fibra òptica i de senyalització.

Adif ha condemnat “enèrgicament” l’acte vandàlic i ha comunicat a les empreses operadores, Renfe i Ouigo, la suspensió del trànsit ferroviari entre les estacions del Camp de Tarragona i Figueres-Vilafant. Al seu torn, les operadores han suspès el servei a tota la línia d’alta velocitat.

Diversos equips d’Adif han estat treballant per agilitzar la posada en marxa de la línia i assenyalen la “gravetat” dels danys, així com les tasques de reposició de les instal·lacions malmeses, que asseguren que són complexes.