La ministra de Transports i Mobilitat, Raquel Sánchez, ha dit que el Govern espanyol decidirà aquest desembre si segueix aportant el finançament necessari per continuar rebaixant el 2023 les tarifes de transport integrat, com la T-Usual, la T-Jove altres títols de l’ATM. Fins ara, l’executiu central només ha apuntat que es mantindrà la gratuïtat dels trens de Rodalies durant l’any vinent.

Actualment, l’executiu espanyol s’ha compromès a aportar fins al 31 de desembre el 30 % del preu del transport públic, mentre que l’ATM n’assumeix el 20 % restant. Això permet que, des del setembre, els títols de transport integrat es puguin adquirir amb un 50 % de descompte. Si l’executiu de Pedro Sánchez manté l’aportació el 2023, caldrà veure també si la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona continuen fent la resta de l’aportació econòmica fins arribar a la bonificació actual.

Barcelona, partidària de mantenir les bonificacions

De moment, qui ja s’ha manifestat sobre aquesta possibilitat és l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que la setmana passada ja va anunciar que proposaria a la Generalitat de Catalunya que l’ATM mantingui les bonificacions actuals als títols de metro i bus durant el 2023.

Dies després, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va pressionar (en el si del Consell d’Administració de l’ATM) perquè la Generalitat aporti els diners que siguin necessaris per mantenir l’any vinent la rebaixa la T-Usual i la T-Jove tal com està ara, encara que l’Esta acabi decidint que no hi posa ni un sol euro: “La competència és de la Generalitat, és qui ha de buscar els recursos”.