Des del febrer circula en fase de proves el primer vehicle d’emissions zero. Els quatre nous també seran provats en el marc del programa ZeEUS, finançat per la Unió Europea i coordinat per l’Associació Internacional de Transport Públic. En el projecte participen vuit ciutats europees i Barcelona serà la primera on s’analitzaran les dades de funcionament i rendiment dels vehicles.

Els nous autobusos són dels primers 100% elèctrics de fabricació europea. Dos d’ells són models estàndars, de 12 metres, construïts per l’empresa Irizar al País Basc. La primera unitat, que va començar a circular amb passatgers el 18 d’agost, s’ha assignat a la Línia 20 (Marítima – pl. Congrés), però més endavant s’integrarà en altres línies. Els altres dos busos, que encara estan en construcció a càrrec de la polonesa Solaris, fan 18 metres de longitud i tenen capacitat per a 120 passatgers. Està previst que s’incorporin a la flota l’estiu de 2015.

A més s’instal·larà una estació de recàrrega ràpida al carrer, que permetrà allargar l’autonomia dels vehicles durant tota una jornada de servei. Amb aquestes incorporacions, TMB inicia la fase experimental d’un projecte europeu de promoció dels autobusos elèctrics.