Les mobilitzacions han començat en una quinzena d’estacions de metro, com Llucmajor, Torre Baró i Sant Andreu, on els manifestants han entrat sense pagar. També s’hi han sumat usuaris de ciutats properes, com Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Castelldefels. Totes les protestes han confluït a les 20 h a la plaça de Sant Jaume, on s’han congregat unes 300 persones.

La FAVB i Promoció del Transport Públic han llegit un manifest per denunciar que el darrer increment de les tarifes del transport públic no s’adiu amb el poder adquisitiu de la població. Posen d’exemple que els títols que s’han encarit més aquest 1 de gener són, precisament, els més utilitzats, la T-10 i la T-50/30. Consideren que hauria de ser l’Administració la que financés el servei del transport i alerten que enguany els usuaris en cobreixen el 47% del cost.

La indignació entre els usuaris es va despertar des que es van fer públiques les tarifes dels bitllets de transport per a 2014. En les últimes setmanes s’han convocat dues protestes més contra l’increment de preus. La primera va tenir lloc just abans d’acabar el 2013 i va congregar 400 persones a l’intercanviador de la Sagrera. Ja amb les noves tarifes en vigor, es van realitzar vuit concentracions simultànies en diferents punts de la xarxa. Aquest vespre ja s’ha fixat una data per a la pròxima mobilització, el 15 de gener a les 19 h.

TMB paga uns 2.403.812 € als càrrecs directius

Una de les crítiques que es repeteix en les manifestacions contra l’augment del transport públic va dirigida a l’opacitat de TMB respecte als sous dels directius i a una estructura massa gran de l’empresa. No obstant això, des de Transports Metropolitans de Barcelona informen que el Consell de Direcció de l’empresa està format per 25 persones, que tenen un sou brut de 100.712 € l’any de mitjana en el cas del metro i 97.393 € en el cas del bus. Uns sous que, a més, tenen un complement anual d’uns 11.653 € bruts.

Tots els membres perceben aquest salari amb l’excepció del president, Joaquim Forn, que també presideix el Consell d’Administració de TMB. Per tant, en total, TMB paga una mitjana de 2.403.812 € als càrrecs directius, que formen part del consell de direcció.