Diverses entitats han convocat protestes a les 19 h a les estacions de Llucmajor, Torre Baró, Sant Andreu, Horta, Arc de Triomf i Fontana. Les de Nou Barris han estat de les més sorolloses. A la plaça de Llucmajor s’han congregat més de 150 persones.

Des d’allà, la manifestació ha fet un recorregut pels carrers del voltant que ha acabat a la plaça del Virrei Amat, on la majoria dels manifestants ha agafat el metro sense pagar per anar a trobar-se amb les altres marxes. El vell crit reivindicatiu amb què les manifestacions entraven al metro als anys 80, “que pagui Pujol!”, ha estat actualitzat i aquest vespre es cridava “que pagui Millet!”.

Mentrestant, a Gràcia, prop d’un centenar de persones s’han manifestat a l’estació de Fontana contra la pujada de tarifes. I ho han fet cantant nadales reivindicatives. Allà també han optat per entrar sense pagar al metro i moure’s per la xarxa en actitud reivindicativa. Finalment, les manifestacions que han sortit de Llucmajor, Arc de Triomf, Sant Andreu i Fontana s’han trobat a l’estació de la Sagrera. Segons alguns dels assistents, al vestíbul d’aquesta estació s’han reunit fins a 200 persones.

Més enllà de Barcelona, també hi ha hagut concentracions a l’estació de metro de Santa Coloma i a la de tren de Gavà. A Santa Coloma de Gramenet, la protesta s’ha allargat fins a quarts de 10 de la nit.

Els convocants diuen que aquesta pujada del preu del transport representa un nou desafiament cap als veïns i usuaris: observen que, mentre l’administració retalla serveis, retira ajudes i desnona famílies, alhora també penalitza els qui aposten pel transport públic. A Nou Barris, els veïns deien que són dels més castigats per la crisi i que no poden pagar-se viatges en bus o metro tan cars. Els usuaris del bus també denuncien que les tarifes s’apugen alhora que s’eliminen algunes línies, com les de bus de barri els diumenges i festius.

La mobilització respon als increments d’entre el 3% i el 8% de diversos títols de transport metropolità, com ara la T-10 (que ha passat de 9,80 a 10,30 €) o la T-50/30 (42,50 €), vigents des del canvi d’any. Les noves tarifes es van anunciar el 23 de desembre.

En acabar les protestes, els manifestants s’han citat novament per dijous vinent, 9 de gener, a la mateixa hora. Aquell dia, preveuen acabar trobant-se des de totes les estacions a la plaça de Sant Jaume.

Dilluns passat, unes 400 persones ja van sortir al carrer contra aquest increment de tarifes, en una manifestació que va acabar confluint amb una altra que venia de Santa Coloma.