Pedro Sánchez

(ACN / Redacció) El transport públic serà, a partir de l’1 de setembre, un 30 % més barat. Així ho ha anunciat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres extraordinari d’aquest dissabte 25 on, entre altres mesures, ha explicat que han aprovat la rebaixa del 30 % del preu dels títols.

Concretament, el nou decret de mesures anticrisi inclou una rebaixa del 50 % del preu dels abonaments de transport estatal i el 30 % dels autonòmics i locals, que les administracions podran complementar fins al 50 %.

Mesures del Govern espanyol per pal·liar l’augment de preus

El decret de mesures anticrisi també recull la ja anunciada rebaixa de l’IVA de la factura elèctrica fins al 5 % i la pròrroga de bonificació de 20 cèntims per litre de combustible. Segons el president espanyol, el pla suposa un esforç pressupostari superior als 9.000 milions d’euros –5.500 milions dels quals en despesa i 3.600 milions derivats de la reducció d’ingressos per les rebaixes fiscals– i contribuiran a contenir l’alça dels preus en 3,5 punts.

Entre les mesures previstes també hi ha l’augment d’un 15 % de les pensions de jubilació i invalidesa i la creació d’un xec de 200 euros per a aturats i autònoms amb ingressos baixos. També ha anunciat que l’impost per gravar els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques es tramitarà com a projecte de llei i entrarà en vigor l’1 de gener del 2023.

Es reforça, també, la protecció als grups més vulnerables mantenint l’increment del 15% de l’Ingrés Mínim Vital, la prohibició de la suspensió del subministrament d’energia als consumidors vulnerables, el topall a l’increment dels lloguers i que l’augment de les despeses de l’energia no pugui ser causa per l’acomiadament de personal a empreses que rebin ajudes de l’Estat.

Sánchez ha explicat que s’aprovarà la limitació del preu màxim de la bombona de gas butà fins a finals d’any, es podran ajornar fins setembre el pagament de quotes a la seguretat social a determinades empreses dels sectors pesquers i agrícoles i ajudes contra la sequera o la irrupció del volcà de La Palma. Finalment s’ha prorrogat el tipus reduït d’IVA al 4% per les mascaretes quirúrgiques.