S’acosta Tots Sants i molts seguiran la tradició i aniran al cementiri a visitar els familiars difunts. Per això, l’associació SOS Taxi ha posat en marxa un nou servei, Memorial Taxi, per fer un acompanyament específic en aquests casos. A més, també s’ofereixen a acompanyar persones que hagin de fer gestions administratives funeràries després de perdre algú recentment.

El coordinador de la iniciativa i secretari de SOS Taxi, Iban Sesma, explica que van veure que durant la pandèmia va haver-hi “falta d’empatia per part de les administracions a l’hora que els familiars poguessin acomiadar-se de les persones que morien”. A més, dia a dia presencien com, sobretot la gent gran, sovint està desorientada en aquestes situacions. Per això, van veure la necessitat de formar-se per millorar el servei que els ofereixen.

“Volem que es noti que estem aquí”

Aquest servei no té cost addicional i és accessible a tothom qui ho vulgui. Només cal trucar al telèfon 93 120 54 40 i reservar un taxi. Sesma subratlla que l’objectiu és acompanyar el client en el que necessiti: “Volem que notin que estem aquí, per acompanyar-los, i que buscarem la millor manera d’ajudar.”

Per això, el servei inclou trasllats, però també ofereix la possibilitat d’ajudar en la neteja i el manteniment de la sepultura, assessorament bàsic en l’àmbit funerari i companyia mentre la persona espera per fer els tràmits.

Una formació per a 200 taxistes

Prop de 200 taxistes s’han format per acompanyar persones que han de fer visites a cementiris o gestions funeràries. Han fet cursos sobre costums de diverses religions, com l’islam o el cristianisme. També han adquirit coneixements sobre tràmits administratius en l’àmbit funerari i han après a acompanyar els usuaris a nivell psicològic. Sesma afirma que el més important és no envair l’espai emocional: “Hem d’entendre què no s’ha de dir i saber com empatitzar en aquestes situacions. De vegades un gest és suficient.”