L’Ajuntament ha bloquejat el calendari actual de curses esportives i populars que se celebren a Barcelona perquè considera que el nombre de competicions actual ha arribat al màxim. El consistori no aprovarà, a partir d’ara, la celebració de nous esdeveniments fins que l’oferta actual minvi.
El regidor d’Esports, David Escudé, explica que les curses tenen un impacte positiu per la ciutat i que són activitats saludables però que generen un alt cost econòmic. Tanques, neteja, dispositius de trànsit de la Guàrdia Urbana, enllumenat —depenent de l’hora i l’època de l’any—. Unes despeses que ha d’assumir el consistori. I és que la ciutat acull actualment una seixantena de curses: 40 de gran impacte —la Marató de Barcelona o la Cursa del Corte Inglés—, i una vintena de populars, el que representa una mitjana de set curses al mes (comptant que no n’hi ha els mesos d’estiu).
Un altre aspecte negatiu són els problemes que generen a la mobilitat de la ciutat. Escudé, però, assegura que en molts casos s’ha avançat l’hora d’inici de moltes curses perquè l’afectació sigui mínima.
La redistribució de curses, la clau per a veïns i comerciants
Els veïns i comerciants dels barris més afectats per les curses han rebut l’anunci molt positivament. Barris com Sant Antoni, la Dreta de l’Eixample o el Poblenou són els més afectats perquè compten amb artèries principals que queden tallades reiteradament en la majoria de curses: gran via de les Corts Catalanes, Aragó, Marina, avinguda Diagonal o passeig de Garcia Fària. Per exemple, durant tres setmanes consecutives hi haurà tres curses amb gairebé el mateix recorregut.
La majoria coincideixen amb el missatge que traslladen al govern de Colau. Consideren que la solució no és només limitar l’oferta, sinó que s’ha d’anar més enllà. Per al fins ara president de Sant Antoni Comerç, Vicenç Gasca, la limitació és una bona notícia però exigeix que les curses actuals es redistribueixin per altres punts de la ciutat. “Moltes passen pel nostre barri i tant veïns com comerciants es veuen afectats”, assegura.
En la mateixa línia s’ha expressat la presidenta del Mercat Dominical de Sant Antoni. Fuensanta Garcia explica que cada vegada que hi ha curses es queden totalment aïllats. Per això demana més implicació de la ciutat perquè no sempre es repeteixi el recorregut i afecti les mateixes persones. “Molts clients i treballadors no poden accedir al mercat quan hi ha cursa i això fa que l’afluència de gent caigui si es compara amb un diumenge habitual“, explica.
Per la seva banda el consistori ja ha descartat aquesta opció. El regidor d’Esports assegura que el que no està sobre la taula és el canvi de recorreguts. David Escudé afirma que el govern no s’ha plantejat canviar l’itinerari de cap cursa perquè forma part de la identitat que té cadascuna, malgrat que afecti els mateixos barris i districtes.