Un autobús molt especial ha començat a circular per Gràcia. Es tracta del Turobús, una iniciativa de la comunitat educativa de l'Escola Turó del Cargol. Amb aquest projecte s'inicia els més petits a anar sols a l'escola. ELENA PANO, mestra i responsable de la comissió del camí escolar de l'Escola Turó del Cargol "Els nens des que surten de casa vénen a l'escola amb uns conductors que no són necessàriament els seus pares i fan nous amics de l'escola." NUR ALBARRACÍN, alumna de l'Escola Turó del Cargol "Tots els nens van en fila i els pares van al capdavant i crec que cada setmana li toca a un pare i nosaltres anem al darrere perquè ningú no es perdi." El bus a peu treballa l'autonomia dels més petits i la sostenibilitat. També l'aprenentatge d'educació viària, ja que han de seguir les normatives i no oblidar la granota groga. GENÍS ARNAL, alumne de l'Escola Turó del Cargol "És perquè no ens perdem, perquè així ens troben i si no en portem, no ens trobarien." ELENA GARCIA, alumna de l'Escola Turó del Cargol "Abans anava caminant perquè vivia més a prop i ara ens hem mudat al pis d'aquí i anàvem amb el bus, però a vegades el perdíem i això, llavors ens hem apuntat al bus a peu." La iniciativa està destinada als infants d'entre sis i nou anys i està pensada com una transició abans d'anar sols de camí a l'escola. Durant la primera setmana de recorreguts s'han apuntat 35 alumnes al bus a peu. Aquest projecte també està servint per saber en quin estat es troba el camí escolar amb els infants. ALBERT VILALLONGA, Comissió Camí Escolar de l'Escola Turó del Cargol "També un dels valors del bus a peu i del camí escolar en general és que tinguin un esperit crític, és a dir, que siguin conscients que un cotxe no pot aparcar a la vorera, que un cotxe ha de parar en un pas de vianants i no se l'ha de passar, llavors això fa que, d'alguna manera, també reivindiquin els seus drets." Els pares faran un recull dels punts negres que encara s'han de solucionar i el presentaran a l'Ajuntament. De moment, han arribat a una conclusió: una de les millores clau serà pacificar el trànsit a la travessera de Dalt.

El Turobús és un bus molt especial: no té motor ni rodes, no circula per la calçada, no fa gens de soroll ni fa fum, però, en canvi, sí que té itineraris. Són tres línies, la blava, la verda i la vermella, amb parades i horaris com qualsevol altre autobús. Els passatgers són nens de l’Escola Turó del Cargol que van caminant a classe i el conductor, voluntaris que a partir d’avui, inicien els més petits en l’aventura d’anar sols a l’escola.

És un autobús humà, format per un grup de nens, acompanyats de dos adults – un al davant per guiar i un altre al darrera perquè cap nen no es despisti -, amb origen i final de trajecte i un recorregut prèviament establert. L’escola l’ha concebut com un pas intermedi, per als infants de sis a nou anys, des que van acompanyats per familiars o cangurs fins que ja aniran sols al col·legi. L’objectiu és ajudar a fomentar l’autonomia dels infants perquè es valguin per si mateixos mentre guanyen confiança, tot anant caminat a l’escola per carrers i places segures on els cotxes i motos cedeixin el protagonisme als vianants i es tornen més respectuosos i prudents amb els infants i els grans que van caminant.

L’Escola Turó del Cargol va fer una prova pilot al juny per conèixer les dificultats de cada itinerari i aquest dilluns ja l’han estrenat. Per celebrar-ho, els petits han fet sonar els tambors i xiulets, en una petita batucada per avisar els veïns que els nens de l’escola estrenen el Turobús.