S'intensifica el setge als ciclistes i els conductors incívics que circulen per l'Eixample. Els últims sis mesos la Guàrdia Urbana ha augmentat la informació entre els usuaris de la bici i, als que han fet cas omís de les recomanacions, se'ls han posat multes de fins a 150 euros. En total s'han posat 869 denúncies i els comportaments més sancionats han estat no respectar els semàfors en vermell (325 denúncies), circular per espais reservats als vianants (183) i conduir parlant pel mòbil o escoltant música. El nombre de sancions ha pujat fins a un 94%, NO perquè hagin augmentat en termes absoluts, sinó perquè fins ara gairebé no se'n posaven. Les denúncies a vehicles de motor per infraccions comeses sobre el col·lectiu dels ciclistes també s'han multiplicat. JOAN MIQUEL AGUILAR, intendent de la Guàrdia Urbana a l'Eixample "Llevat de la rambla de Catalunya a la resta de carrers no hem trobat problemes importants." Precisament la rambla de Catalunya ha estat un dels punts on s'ha posat més atenció durant aquests mesos. El districte volia posar fi a la imatge de ciclistes fent eslàlom entre els vianants i assegura que ho ha aconseguit. Encara hi ha algunes bicicletes que circulen per aquesta via en què està prohibit, però el consistori descarta la possibilitat de fer-hi un carril bici. GERARD ARDANUY, regidor de l'Eixample "És inviable perquè és una via de molt ús per als vianants, les bicicletes ja poden anar pels carrils laterals que són de circulació lenta." "Precisament aquest matí hi ha hagut un accident a la cruïlla entre el carrer d'Aragó amb Rocafort. Un vehicle ha atropellat un ciclista. Tot i això, la Guàrdia Urbana assegura que la sinistralitat entre les bicicletes es va reduir l'any passat. Us ho ha explicat des de l'Esquerra de l'Eixample, Rocío Romero."

Des del mes de setembre la Guàrdia Urbana ha intensificat una campanya al districte de l’Eixample enfocada als punts de més afluència per prevenir i controlar les infraccions dels ciclistes. Durant aquest temps s’han posat un total de 869 denúncies, xifra que suposa gairebé un 100% d’increment respecte al mateix període de l’any passat. Els comportaments més sancionats han estat no respectar els semàfors en vermell (325 denúncies), circular per espais reservats als vianants (183) i conduir parlant pel mòbil o escoltant música (145). L’augment relatiu de les denúncies ha estat d’un 94%, però no perquè les sancions hagin augmentat en termes absoluts, sinó perquè fins ara gairebé no se’n posaven.

Més vigilància a la rambla de Catalunya

La campanya de la Guàrdia Urbana ha incidit especialment en la zona de la rambla de Catalunya perquè s’hi havia detectat que no es complia la prohibició de circular per l’espai reservat per als vianants. Els agents han denunciat 167 ciclistes, xifra que suposa un increment del 10% respecte a l’any passat. La majoria de sancions en aquest punt (133 en total), un dels més problemàtics pel que fa a la convivència entre ciclistes i vianants, s’han imposat als usuaris de la bicicleta que circulaven per l’espai destinat als vianants. El regidor de l’Eixample, Gerard Ardanuy, ha descartat la possibilitat de fer un carril bici a la rambla de Catalunya per l’alta densitat de vianants i perquè, assegura, els ciclistes ja tenen com a alternativa els carrils laterals per on circulen els vehicles a motor i que són de circulació lenta.

Protecció als ciclistes

Però no només s’han perseguit els ciclistes incívics, sinó que també s’ha volgut detectar conductors de cotxes i motos que amb el seu comportament han posat en risc el col·lectiu ciclista. En aquest sentit s’han interposat 387 denúncies a conductors que no han respectat la prioritat dels ciclistes o que han circulat pel carril bici. La xifra suposa un increment del 94,47%. En total, segons dades facilitades pel districte de l’Eixample, cada dia hi circulen 126.000 vehicles, el triple que fa vuit anys.