Cotxes que frenen quan arriben als punts on hi ha radars. Aquesta és una imatge habitual a les rondes de la ciutat. Alguns conductors circulen a més velocitat de la permesa i frenen en el punt exacte on hi ha ubicat el dispositiu per evitar que els multin. La picaresca al volant, però, es podria acabar ben aviat amb la instal·lació d'uns nous radars que controlen la velocitat per trams. Actualment a Catalunya ja hi ha un radar d'aquest tipus en funcionament, concretament a Vielha, i abans d'acabar l'any es preveu que n'hi hagi com a mínim tres més. Tot i l'efectivitat d'aquests nous dispositius, inicialment conviuran amb els actuals per tal de regular-ne el correcte funcionament. EDU COLLDECARRERA "L'Ajuntament de Barcelona té la intenció de realitzar les proves inicials amb la instal·lació d'un primer radar per sectors a la ronda de Dalt. Ho farà al tram comprès entre la plaça de Karl Marx i la via Favència." A meitat de setembre s'acaba el període de licitació de la concessió del nou radar. El pressupost assignat a aquesta actuació i a alguna modificació de la senyalització arribarà als 250.000 euros.

L’Ajuntament de Barcelona ha confirmat que instal·larà a les rondes un sistema que es coneix com a radars o cinemòmetres per trams. D’aquests aparells actualment només n’hi ha un en funcionament a Viella i a diferència dels fixos (que només detecten excessos de velocitat en el punt on es troben), poden calcular la velocitat d’un vehicle en un tram de trajecte.

La tecnologia que permet fer-ho consisteix a instal·lar dos aparells en punts distants que, a través de la lectura de la matrícula, detecten quant de temps triga el conductor a fer aquest recorregut. Mitjançant un algoritme matemàtic calcula la velocitat mitjana de circulació i, de manera automàtica, el mecanisme alerta si s’excedeix el límit autoritzat.

Segons avança el diari ‘El Punt Avui’ aquest dilluns, el giny es col·locarà al tram comprès entre els túnels de la rambla Caçador, la Guineueta i via Júlia, en els tres carrils en sentit Besòs, on actualment ja hi ha radars fixos. En una fase inicial cohabitaran tots dos sistemes (el radar de tram funcionarà en proves), que estaran convenientment senyalitzats. A mitjan de setembre s’acabarà el període de licitació per a la concessió del nou radar, el pressupost del qual ascendeix a 250.000 euros.