El primer dilluns sense trànsit a la rotonda inferior de les Glòries no només ha estat fluid, sinó que fins i tot ha arribat a haver-hi alguns carrers buits. El que havia de ser una prova de foc s'ha superat sense problemes i la informació als conductors ha fet efecte. "Jo avui ho veig normal, com cada dia que passo." "En principi costava una mica, però jo crec que està anant bastant bé i la gent ja s'hi ha acostumat." Han estat pocs els que en hora punta s'han atrevit a circular pels entorns de la plaça. La majoria de conductors han utilitzat els trajectes recomanats com els carrers de la Independència o Los Castillejos, per evitar la zona d'obres. Molts estaven informats de les restriccions, però no havien previst un itinerari nou. "Algo se sabía desde hace unos meses y estoy residiendo por aquí, y bueno, un poco de sorpresa tanto cambio." "Sí que estava informada però no sé ara quina és la desviació, per on s'ha d'anar." ADRIÀ GOMILA, director de mobilitat de l'Ajuntament: "L'únic aspecte que ens estem trobant és que els conductors estan aprenent els nous itineraris per anar d'una banda a l'altra i sí que tenim conductors que no segueixen el millor itinerari per anar d'un barri a un altre." ROCÍO ROMERO: "El tramvia i el metro continuaran funcionant amb normalitat durant les obres. Aquest accés al suburbà, però, es tancarà en les properes hores. També els autobusos continuaran circulant, però amb alteracions en el recorregut." La informació s'ha intensificat als punts pròxims al transport públic, on es reparteixen tríptics amb les alternatives també per a ciclistes i vianants. Els conductors hauran de començar a estudiar-se els mapes perquè la situació probablement es complicarà dilluns que ve, quan els que circulen per l'anella baixin a nivell de terra.

Les obres de transformació de la plaça de les Glòries han entrat en una nova fase. Durant aquesta setmana que comença, els vehicles que entrin o surtin de Barcelona per la Gran Via encara travessaran la plaça pels viaductes de l’anell viari elevat, com fins ara. Però, just a sota, pràcticament no hi queda trànsit. Dissabte va quedar tallat l’accés des de les dues bandes de la Meridiana i la Diagonal, així com des del carrer del Dos de Maig, que ara mor a Consell de Cent. Continua podent-s’hi entrar des del lateral de la Gran Via, en sentit d’entrada a Barcelona, per agafar la Diagonal, el carrer de Cartagena o seguir per la Gran Via. A l’altra banda de la plaça, en sentit contrari, pel lateral de la Gran Via només hi poden passar taxis i autobusos, que disposen d’un carril reservat per travessar les Glòries en sentit Besòs. Diverses línies d’autobús han modificat el recorregut per adaptar-se a la configuració del trànsit a la zona. A més, durant aquest dilluns, es tancarà l’accés a l’estació de metro de Glòries des de l’interior de la plaça.

Per envoltar les Glòries en el mateix sentit en què es feia amb la rotonda inferior, ara l’alternativa a tots aquests talls són quatre carrers de la trama ortogonal de l’Eixample. En sentit Llobregat, cal agafar Aragó, que de fet ja era l’opció preferida pels vehicles que entraven a Barcelona per la Meridiana. En sentit mar, el carrer de Los Castillejos creua des de divendres passat la Diagonal. També rep els vehicles que s’hi desvien des de la mateixa Diagonal i la Gran Via. Cap al Besòs, el carrer de Bolívia ha unificat el sentit de circulació i arriba fins a Badajoz i Ciutat de Granada. En sentit muntanya, el carrer de Badajoz creua des de dissabte al vespre la Gran Via i connecta amb el de la Independència.

Fins ara, els únics embussos que s’han produït van ser dissabte a la tarda, quan la rotonda de les Glòries ja estava tancada però l’eix Badajoz-Independència encara no s’havia pogut obrir. En tot cas, aquest diumenge l’afluència de cotxes a la zona ha estat mínima, tenint en compte que és festiu i que no obrien ni els Encants ni el Centre Comercial Glòries. La prova de foc de la nova ordenació del trànsit al voltant de la plaça ha estat, doncs,  aquest dilluns.

El consistori ha valorat positivament aquesta primera jornada en què els conductors han començat a utilitzar els itineraris alternatius. De fet, la majoria estaven informats de les restriccions de circulació a la plaça, però desconeixien encara quina és ara la millor ruta per arribar als seus destins. Durant aquesta setmana, l’Ajuntament vol observar el comportament dels vehicles i els vianants per revisar si cal les freqüències semafòriques i afegir o canviar els senyals en cas que costi de trobar les noves parades d’autobús o zones habilitades per anar a peu. El consistori reconeix que aquest dilluns ha estat més tranquil del que s’esperava, però fonts municipals afirmen que estaran molt atents dilluns que ve, el primer dia laborable en què la càrrega de vehicles que circula ara pel tambor baixarà a peu de terra.

De fet, dissabte vinent hi tornarà a haver canvis, però seran sobretot sobre l’anell viari. El viaducte de la banda mar deixarà d’estar operatiu, per començar amb l’enderroc, previst per a finals de mes. El trànsit de sortida de la ciutat per la Gran Via es desviarà cap al viaducte de la banda muntanya. I el d’entrada a la ciutat, ja no pujarà a l’anell, sinó que passarà a nivell de carrer pel vial lateral –recentment ampliat– i la banda muntanya de l’antiga rotonda inferior.