Cada cop s'enxampen menys passatgers fent aquest gest. TMB ha detectat que tres de cada 100 usuaris es van colar al metro l'any passat, una xifra una mica inferior a la de 2011. Són les dades facilitades per l'empresa que mostren com en els últims quatre anys el frau s'ha reduït pràcticament a la meitat. Malgrat això, cada dia una mitjana de 33.000 viatgers pugen al metro sense bitllet. Si comparem les xifres del metro amb l'autobús, la cosa canvia. Aquí hi ha un repunt de la gent que es cola, l'any passat va pujar del 2,1% fins al 2,7. Segons TMB, això es deu que els dies en què van fer l'estudi hi havia vaga de bus i per això, pot ser que més passatgers enfadats pugessin sense pagar. Tant a l'autobús com al metro, TMB es marca com a objectiu continuar rebaixant el frau. Per això es mantindran els controls massius de bitllets, que van doblar-se l'any passat. Entre les mesures aplicades al metro per evitar que la gent es coli, hi ha les portes de vidre. Aquest any es continuaran substituint els torniquets per aquests panells, que fan més difícil accedir al metro sense el títol corresponent. TMB aposta també per mantenir la presència de vigilants a les estacions per controlar els accessos.

El frau es manté al suburbà i també al bus, que ha registrat un petit increment del 0,56%, tot i que l’anàlisi coincideix amb dies de vaga. En el cas del metro, durant una setmana (inclosos dissabte i diumenge) es va observar que entraven al metro 7.572.327 passatgers i d’aquests 234.068 que no van validar el bitllet. Això representaria una mitjana de 33.438 persones que es detecta saltant-se l’accés a diari o el que és el mateix, tres de cada 100 persones entren al metro sense pagar.

En el cas del bus, només s’han analitzat els dies laborables, en què es registren 637.302 passatgers i d’aquests, 17.250 se’ls enxampa viatjant sense bitllet, cosa que representa un 2,71%. Segons TMB, aquest repunt es deu que els dies en què van fer l’estudi hi havia vaga de bus i pot ser que més passatgers en desacord amb la protesta pugessin sense pagar.

Mesures contra el frau al transport públic

Durant el 2012 es van interposar 75.302 multes al metro, un 1,68 % dels 4,5 milions de passatgers intervinguts en els macrocontrols. TMB fa controls massius de bitllets a les estacions per interceptar aquells usuaris que viatgen sense bitllet o bé que van amb un títol inapropiat. És aquí on les xifres han augmentat lleugerament i el frau detectat ha augmentat des de 2009 un 0,5%. També la tasca dels vigilants de seguretat i els auxiliars de les màquines validades contribueix a evitar el frau. La multa costa 100 €, el doble que ara fa dos anys. La majoria d’infraccions són per colar-se, però també es detecten fraus per viatjar amb un bitllet inapropiat o per actes d’incivisme.