L'estació de la plaça d'Espanya és un dels nusos de comunicació per anar al Mobile World Congress. Per aquí hi passen cada dia milers de persones. I, entre elles, no només hi ha executius que van a la fira. També carteristes que veuen el certamen com una oportunitat de fer diners. Per fer-hi front, desenes d'agents de paisà dels Mossos d'Esquadra pentinen andanes i vagons. Un ampli desplegament policial que ha fet que molts lladres s'ho pensin dues vegades abans de robar. Però encara hi ha qui ho intenta. Com aquesta parella. Els han enxampat a l'estació de Drassanes. A ell l'han detingut una vintena de vegades. En canvi, el seu company s'estrena al metro de Barcelona. Els agents no el tenien fitxat. De fet, esdeveniments com el congrés de mòbils atreuen carteristes de tot Europa. ANTONI SÁNCHEZ-COSTA, cap de la Divisió de Transports dels Mossos "El perfil bàsic és el d'un delinqüent que ve a treure el màxim de diners. Treballen al metro, en grup i els interessen, sobretot, els diners i els mòbils." Objectes que després els és molt fàcil revendre al mercat negre. També hi ha qui ve a Barcelona a aprendre l'ofici de carterista. Solen anar amb lladres experts que els n'ensenyen la tècnica. D'altres ja els van identificar ahir, però, tot i això, continuen provant sort. La policia comprova que no porta res robat a sobre i el fa fora del metro. Però la vigilància aquests dies no es limita al subsòl. També hi ha més controls al voltant de la fira i als hotels. Sobretot, per evitar estafes com la dels falsos policies. Persones que es fan passar per agents de l'autoritat. Demanen la documentació a la víctima i mentre els la dóna, li buiden tot el que hi ha dins la cartera. ANTONI SÁNCHEZ-COSTA, cap de la Divisió de Transports dels Mossos "Hi ha gent que es dedica a seguir els congressistes i veure si es poden emportar alguna cosa." De moment la policia ha rebut menys denúncies que altres anys. Això sí, hi ha una picaresca que continua. La de la gent que menteix i denuncia que li han robat el mòbil perquè la companyia els en doni un de nou.

El dispositiu disposa d’agents de paisà i d’uniforme, que pentinen habitualment tant les andanes com els vagons. Davant aquest ampli operatiu, alguns carteristes habituals s’han desplaçat cap a altres punts de la xarxa de metro on hi ha menys presència policial, com ara les estacions de la Sagrera o el Clot. Tot i això, encara hi ha qui s’arrisca i intenta robar. És el cas de dos homes a qui els agents han identificat a l’estació de Drassanes. A un d’ells la policia l’ha detingut una vintena de vegades. L’altre, en canvi, és nou i no el tenien fitxat. Els agents suposen que o bé ha vingut especialment a Barcelona per robar durant els dies del congrés o bé que està aprenent l’ofici al costat d’un carterista experimentat.

El patrullatge també s’han intensificat als voltants del recinte firal. Agents de paisà vigilen la zona per evitar la presència de lladres que aprofiten qualsevol descuit per emportar-se maletins o telèfons mòbils. Els controls també es fan als hotels que hi ha a la zona per evitar estafes com la dels falsos policies. És a dir, persones que es fan passar per agents de l’autoritat. Demanen la documentació a la víctima i mentre l’analitzen, s’emporten els diners que hi pot haver a dins.

De moment, en els dos dies que fa va arrencar la fira la policia ha rebut menys denúncies per furt que altres anys. Tot i això, els Mossos recomanen no abaixar la guàrdia i treure’s l’acreditació un cop se surt de la fira. Sobretot, perquè els carteristes no identifiquin els congressistes i no intentin robar-los el que porten a sobre.