Acompanyada del conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, la ministra de Foment ha visitat alguns dels punts clau de la xarxa ferroviària catalana. Pastor ha viatjat des de l'estació de Sants fins a la del Clot-Aragó amb un tren de Rodalies. Després ha visitat les obres de l'AVE a la Sagrera, on ha dit que es prioritzarà el pla de millora de la seguretat. Un pla que inclourà un programa de formació per als maquinistes per evitar que es repeteixin accidents com els de les darreres setmanes. Sobre inversió, la ministra ha admès que Foment deu més de 5.700 milions d'euros en grans infraestructures a Catalunya, com la mateixa estació de la Sagrera. ANA PASTOR, ministra de Foment "Un total de más de 5.748,5 milliones sin pagar de todas estas infraestructuras que són tan relevantes para Catalunya y para todos los ciudadanos de Cataluña. Y por eso, conseller, nuestro compromiso es cumplir con Cataluña." Unes paraules que han estat molt ben rebudes pel conseller. LLUÍS RECODER, conseller de Territori i Sostenibilitat "Nosaltres valorem la sinceritat en el reconeixement de quina és la realitat, com he dit abans és la primera vegada que un ministre de Foment de l'Estat doncs reconeix aquesta manca d'inversió." Recoder ha demanat, però, que es concreti com es faran aquestes inversions. De moment hi ha pervistes dues reunions per al 23 de febrer i el 9 de març. Però a banda d'aquestes trobades, la ministra s'ha compromès a crear una comissió bilateral per fer seguiment de les infraestructures i prioritzar-ne les més importants. Ho ha fet en la trobada prèvia amb l'alcalde de la ciutat. Xavier Trias s'ha mostrat confiat que el nou govern executi els seus compromisos amb la ciutat. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Que em vingui... el que feia el senyor Blanco i et prometi 'el oro i el moro' i després no faci res... això és una enganyifa. Jo crec que s'ha acabat el moment que ens enganyin. Han d'explicar la veritat, què és el que podem fer, ser capaços de marcar-nos entre tots les prioritats i al que ens comprometem, que es faci." L'alcalde ha demanat a la ministra millores en el manteniment de Rodalies, que el Govern central aporti més diners per al transport públic i que es facin els accessos de mercaderies al port. Trias també ha reclamat que es desbloquegi la construcció de l'estació de la Sagrera.

Foment ha anunciat un pla de millora de Rodalies, especialment pel que fa a l’àmbit de la seguretat. Ana Pastor ha fet aquest anunci després dels darrers accidents a la xarxa de Rodalies, i ha dit que a causa la sinistralitat preocupant de les darreres setmanes calia actuar de forma preventiva. El pla incidirà en les obres de senyalització i millora de la xarxa ferroviària de proximitat. La ministra ha reconegut que el Ministeri de Foment té més de 5.748,5 milions d’euros pendents de pagar a Catalunya, destinats a grans infraestructures. 3.648 d’aquests milions, correspondrien a inversions en Rodalies.

Pastor ha dit que amb aquestes mesures es pretén millorar la seguretat a Rodalies, i que per això es posarà en marxa un pla específic de formació de personal  perquè no hi hagi cap errada humana en el transport públic. La ministra ha dit que el pla es farà amb la col·laboració de la Generalitat i l’Ajuntament “amb diàleg i entesa”.

“Receptiva, però poc concreta”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder ha valorat positivament el viatge de la ministra Pastor a Barcelona i ha dit que suposa “un canvi” respecte al govern anterior. Segons Recoder, Pastor ha estat la primera ministra espanyola que reconeix obertament el dèficit d’infraestructures de Catalunya. El conseller ha explicat que dels 510 milions d’inversió en Rodalies que la Generalitat considera urgents, només se n’han invertit un 12 %, i la Generalitat havia denunciat reiteradament que l’Estat només havia complert amb un 10% del pla d’inversió de Rodalies. Recoder ha dit que ha trobat la ministra “receptiva, tot i que poc concreta”, i ha assenyalat que espera més concreció pressupostària per conèixer amb més profunditat les inversions.

El seguiment de la situació a Rodalies continuarà amb una reunió prevista de cara al 23 de febrer entre la Generalitat i Renfe, i el 9 de març entre la Generalitat i Adif.