El 83,2 % dels residents de Barcelona va passar la nit de Nadal del 2020 a la seva àrea habitual de residència. Es tracta, doncs, d’11 punts percentuals més que els registrats del 24 al 25 de Nadal del 2019. Aquestes dades es desprenen de l’estudi de mobilitat de la població a partir del posicionament de telèfons mòbils que analitza l’Institut Nacional d’Estadística.

Segons l’INE, a 25 de desembre del 2020 hi havia 1.636.762 residents a Barcelona. D’aquests, el rastreig de telèfons mòbils va mostrar que 1.361.692 van restar a la seva àrea de residència entre les 22 h del 24 de desembre i les 6 h del dia de Nadal. Per tant, el 83,2 % dels barcelonins no es va desplaçar la nit de Nadal del 2020, segons la tercera onada de l’estudi de mobilitat. Per contra, el 16,8 % dels residents no es van localitzar a la seva àrea aquella matinada.

Un any abans, en canvi, més d’un quart dels residents a Barcelona (27,8 %) va passar la nit de Nadal fora de la seva àrea de residència. Els qui es van quedar a casa el 2019 van representar el 72,2 % restant.

En el següent gràfic pots consultar quin percentatge de residents es van quedar a la seva àrea en les capitals de província i ciutats de més de 50.000 habitants de Catalunya. En vermell, veuràs les dades de la nit de Nadal del 2020 i, en negre, les del 2019.

Quines restriccions hi havia per Nadal?

Entre el 23 de desembre i el 6 de gener es va permetre sortir de la comarca de residència per visitar familiars o persones properes i per desplaçar-se a una segona residència o un hotel. A més, les nits de Nadal, Cap d’Any i Reis es va retardar l’hora d’inici del toc de queda

Tercera onada de l’estudi de mobilitat

L’INE va engegar l’estudi de mobilitat a partir de dades dels telèfons mòbils el 2019. D’aquell any es va analitzar la mobilitat d’una setmana del mes de novembre, dos dies d’estiu, un cap de setmana i el dia de Nadal. Després d’aquesta primera onada, amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma per la pandèmia de coronavirus, es va decidir fer una segona onada de l’estudi, que va comprendre del 16 de març al 20 de juny del 2020. La tercera onada s’ha centrat en la represa de l’activitat.

Cal tenir en compte que l’estudi només comptabilitza els telèfons mòbils amb línies nacionals. Per tant, queden exclosos els telèfons estrangers que operen en “roaming”.

Comparteix a: