ÁNGEL GONZÁLEZ, delegat de CGT Metro "Está claro que nosotros no vamos a aceptar ninguna propuesta por parte de la empresa o del Ayuntamiento en la cual se nos siga robando la parte proporcional de la paga de Navidad." "Ahora ya pasamos a hablar de los servicios mínimos para la huelga del día 31. Vamos a exigir a Treball que hasta ahora los servicios mínimos han sido abusivos." "Tenemos un convenio firmado hasta 2014 que se firmó en febrero. Ese acuerdo especifica muy claramente que no habría ninguna merma salarial, pero con una congelación." "Lo que ponemos como propuesta es una muy claro. El artículo 200.0 del Estatut de Catalunya dice que la Generalitat tiene potestad para aplucar sus recursos económicos. Ahí tiene la herramienta con la que decidir si aplica o no el real decreto."

El matí ha començat amb talls intermitents de trànsit al carrer de Sepúlveda, on es troba la seu del Departament d’Empresa i Ocupació i ha tingut lloc la reunió de mediació entre els treballadors i TMB. Una vuitantena d’empleats han protestat al carrer amb fortes xiulades mentre el Comitè d’Empresa negociava a la sala de reunions per intentar que no se’ls apliqui el reial decret de Madrid que els suprimeix la paga de Nadal.

Les negociacions, però, no han arribat a bon port i el sector del metro manté la convocatòria de vaga de 24 hores prevista per al 31 d’octubre. L’empresa ha assegurat que els oferirà només les opcions que siguin viables, com ha fet en el cas dels conductors d’autobusos, en què una part dels treballadors del bus han acceptat l’avançament de les pagues de 2013. En l’àmbit del metro, els sindicats han explicat que TMB els ha ofert negociar la possibilitat de recuperar la paga extra de Nadal a partir del primer trimestre de 2015. Els treballadors l’han rebutjat.

Els representants del comitè de metro ja han avançat que el conflicte serà difícil de resoldre, ja que no acceptaran cap proposta en la qual se’ls continuï traient la paga extra de Nadal, encara que se’ls avancin altres pagues. Amb la situació encallada, comitè i empresa han tornat a reunir-se passades les 12 del migdia per negociar, en aquest cas, els serveis mínims de la vaga. Els sindicats han demanat que el Departament d’Empresa no dicti serveis mínims “abusius com fins ara”.