El proper dilluns autobusos com aquest ja podran circular pel nou carril bus-VAO de la C-58. Es preveu que hi passaran 300 busos al dia. També estrenaran la infraestructura els turismes amb tres o més ocupants, els taxis i les motocicletes. Els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda i els ecològics estaran igualment autoritzats a fer-lo servir. Ara bé, els cotxes de baixa emissió hauran de dur una etiqueta acreditativa al parabrisa. El distintiu es pot aconseguir al portal Ecoviat.com. No hi haurà màniga ampla per fer complir la normativa. Des del primer dia, els Mossos d'Esquadra establiran controls fixos i dinàmics per vigilar que cap vehicle sense autorització no circuli pel bus-VAO. JOAN AREGIO, director del Servei Català de Trànsit "Hi haurà cotxes patrulla que visualment controlaran les persones que van dins i també hi haurà controls dinàmics amb motoristes. Es mirarà si es porta l'enganxina del vehicle ecològic o els de persones amb mobilitat reduïda." En horari de matí i fins a la una del migdia, els conductors circularan en sentit Barcelona i a la tarda, fins a les deu de la nit, els carrils s'obriran cap a Ripollet. La resta del dia, la infraestructura no estarà operativa. Els caps de setmana i festius, el funcionament dependrà de les necessitats viàries i de les operacions especials de trànsit. Per Tots Sants es podria estrenar aquest ús de la via.

El director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, i el director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, han presentat aquest dilluns la normativa d’ús del carril bus-VAO de la C-58, que pretén millorar la mobilitat en una de les carreteres més congestionades de Catalunya. Cofinançades amb fons europeus, les obres han comportat una inversió de 80 milions d’euros.

Quins vehicles hi poden circular?

Els vehicles destinats al transport públic de viatgers, com els autobusos i els taxis, estaran autoritzats a recórrer el nou carril. Un dels objectius de la infraestructura és fomentar l’alta ocupació. Per això, també hi circularan els cotxes amb tres o més ocupants. La normativa d’ús també s’ha obert a motocicletes, vehicles per a persones amb mobilitat reduïda i cotxes ecològics. Aquests últims hauran de dur una etiqueta acreditativa al parabrisa. Aquest distintiu es pot aconseguir el portal www.ecoviat.com. Circular pel carril bus-VAO sense complir aquests requisits es considerarà com una infracció greu i es penalitzarà amb multes de fins a 200 euros.

Horaris del carril reversible

Durant els dies feiners, els vehicles circularan en sentit Barcelona entre les 6.30 h i les 13 h. I a la tarda, entre les 16 h i les 22 h, els carrils estaran oberts en sentit contrari, cap a Ripollet. La resta del dia, la inafrestructura no estarà operativa. Pel que fa als caps de setmana i festius, el funcionament respondrà a les necessitats viàries com, per exemple, durant una operació sortida.