Els taxistes han convocat una jornada de vaga de taxis el 18 de maig a Barcelona per protestar contra els VTC. L’aturada l’han convocada la majoria de les organitzacions del sector, entre les quals hi ha Élite Taxi i l’STAC. Fan una crida a tots els taxis perquè s’hi sumin. L’aturada es farà des de les 10 fins a les 14 h, i també hi haurà una marxa lenta que començarà a la Gran Via amb el carrer de Balmes i es dirigirà fins al Parlament de Catalunya.

Tot fa pensar que serà una protesta amb un gran seguiment, perquè totes les associacions i entitats del taxi hi donen suport. Les entitats preveuen que la Diagonal s’ompli de vehicles. Volen donar “un missatge d’unitat”.

“Aquí no volem el model Ayuso”

Segons ha explicat el portaveu d’Élite Taxi, Tito Álvarez, a partir de l’octubre del 2022 els VTC ja no podran circular per les zones urbanes, tal com es va establir en el conegut decret Ábalos. Aquest decret estableix una proporció d’una llicència de VTC per cada 30 taxis fora de les zones urbanes i deixa en mans de les comunitats autònomes tota aquesta regulació.

El sector del taxi demana al govern de la Generalitat que compleixi aquesta normativa i que no faci com a Madrid, on “Ayuso legalitzarà gairebé 9.000 VTC”. “No volem el model Ayuso”, ha dit Álvarez i ha instat el govern català a “aprofitar aquesta oportunitat per posar fi al conflicte una vegada per totes”. Afirmen que “no entendrien que la Generalitat elaborés un pla per aniquilar el taxi”.

Els portaveus del sector diuen que és ara quan els VTC estan iniciant negociacions i per això han decidit iniciar les mobilitzacions. Demanen als partits polítics “que es deixin de bajanades” i que “si volen blanquejar els VTC com Ayuso, que ho diguin clarament”. Tito Álvarez diu “que no es fien de ningú” i que “aniran fins on faci falta”, perquè volen treballar i que se’ls respecti.

La Generalitat demana “confiança i treball conjuntament”

El govern ha fet una crida als taxistes “a la confiança i al treball conjunt” com “la millor manera de donar resposta a la situació creada pel decret Ábalos” després que el sector hagi convocat l’aturada. Fonts del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori han explicat a betevé que treballa en una proposta que “compartirà formalment amb les parts en els òrgans habilitats per aquesta funció”.

Protesta per l’encariment dels carburants

L’última protesta que van convocar els taxistes va ser el 23 de març, per l’encariment dels carburants. Van fer marxa lenta des de la Terminal 1 de l’aeroport de Barcelona-el Prat fins al Parlament de Catalunya. A la manifestació també s’hi van sumar els transportistes.

Setmanes abans, el 10 de febrer, el sector també va sortir al carrer contra Uber. En aquest cas, la protesta la va convocar Élite Taxi i centenars de vehicles van col·lapsar el centre de la ciutat.