Tenir una bicicleta en exclusiva, sense el maldecap del manteniment o els possibles robatoris a canvi d’una quota mensual. Aquesta és el reclam principal de les empreses de bicis per subscripció, un nou model de negoci que, ara per ara, ofereixen tres empreses a Barcelona: Kleta, Swapfiets i recentment Cabify, a través de Bive.

Nosaltres proposem que el client només hagi de pedalar. De tota la resta ens n’encarreguem nosaltres
Marta de Eusebio, cap d’Operacions Cabify Bive

El robatori de bicicletes és un dels factors que més preocupa els usuaris. El fet que aquestes empreses disposin d’una assegurança que cobreix aquesta garantia, també impulsa la contractació del servei.

El nostre servei resol un problema molt habitual aquí a Barcelona: la por que et robin la bici
Falk Siegel, cofundador de Kleta

El perfil d’usuaris són majoritàriament persones que volen provar la bicicleta com a mitjà de transport abans de comprar-ne una o que estan cansats dels inconvenients del servei de lloguer compartit i ara volen una bicicleta només per a ells. Les empreses asseguren que el perfil és molt variat: “Bàsicament, són persones que fan servir la bici com a vehicle de diari, també venen famílies que volen disposar de la bici per passejar els caps de setmana amb els nens, expliquen.

Les subscripcions es multipliquen

Els amants de la mobilitat sostenible veuen en el lloguer per subscripció una opció molt atractiva. De fet, l’empresa Kleta ha confirmat a betevé que en només uns mesos ha passat de tenir 20 bicicletes actives a tenir-ne 400. Tant Swapfiets com Cabify també han confirmat que els seus usuaris creixen dia a dia, tot i que han preferit no revelar el nombre d’usuaris que tenen actualment.

Per menys de 20 euros pots tenir una bici amb tots els serveis inclosos
Javier Agustí, encarregat de Swapfiets

Un model de negoci que complementa el Bicing

Aquest servei no neix com a competència del Bicing o de les bicicletes compartides. Es defineixen com a complement de l’empresa municipal. “Bicing ha fet una gran tasca per introduir la bicicleta a la ciutat i per permetre que tothom hi tingui accés. La nostra funció és complementar aquest servei.”, ha explicat Marta de Eusebio, cap d’Operacions de Cabify Bive.