bicibus ciutat vella

El bicibús escolar de l’Eixample està d’enhorabona. La iniciativa ha estat reconeguda com una de les millors pràctiques del món per promocionar l’ús de la bicicleta entre els infants. El projecte, que va començar el setembre del 2021, amb l’inici del curs escolar, ha rebut el Premi especial del Dia Mundial de la Bicicleta 2022 (Annual Special Award of World Bicycle Day of the United Nations).

Per Rosa Suriñach, membre del Bicibús Eixample, “el premi és una forma de dir-nos que el moviment bicibús de Barcelona té un gran ressò internacional i està inspirant altres ciutats i llocs del món per engegar iniciatives similars. És un reconeixement també als infants i les famílies que pedalen per la ciutat, que durant aquest any hem fet pinya i hem aconseguit fer-nos visibles”. Tot i això, afirma que malgrat el “boom del bicibús”, “encara no veiem canvis a la ciutat que facilitin l’ús de la bici d’una manera inclusiva, tant per als infants, com per altres perfils de persones que no agafen la bici per inseguretat”.

25 iniciatives de tot el món

Es tracta d’un guardó que atorga el fundador i promotor del Dia Mundial de la Bicicleta , Leszek J. Sibiliski i que reconeix 25 iniciatives d’arreu del món que han contribuït a la promoció d’aquest tipus de transport. Aquest any els guardons han arribat a països com l’Índia, Holanda, Xile o Austràlia. També s’han premiat persones a títol individual que han ajudat a fomentar l’ús de la bicicleta.

El Dia Mundial de la Bicicleta va ser proclamat per les Nacions Unides l’any 2018 i un dels objectius és aconseguir que la bici sigui universal. Es calcula que, actualment, hi ha un 50 % de la població mundial que no hi té accés.