Els motoristes acaparen la majoria de morts per accidents de trànsit a Barcelona. El tràgic balanç d’aquest 2022 és de 23 víctimes mortals i, d’aquestes, 16 eren motoristes. Per això, l’Ajuntament de Barcelona i la DGT han decidit sumar forces per frenar de forma dràstica la sinistralitat de motocicletes i ciclomotors. Entre les mesures que volen impulsar hi ha l’aplicació de la innovació per reduir els riscos viaris d’aquest col·lectiu com, per exemple, sistemes d’ajuda a la conducció.

Laia Bonet, tinenta d’alcalde de Mobilitat de Barcelona, i Pere Navarro, director de la DGT, signen l’acord de col·laboració

El primer pas ha estat la signatura d’un acord de col·laboració, aquest dilluns, en què les dues entitats han posat per escrit el compromís de reduir els accidents de motoristes. Entre els punts del pacte hi ha la d’augmentar el coneixement sobre els usuaris dels vehicles de dues rodes, o plantejar un repte urbà, és a dir, un concurs d’idees que donin solucions per frenar els accidents.

100.000 euros per implantar el projecte guanyador

A partir de gener, es posarà en marxa la convocatòria d’aquest repte, que té una dotació pressupostària de 100.000 euros. L’objectiu és trobar solucions innovadores que permetin millorar la seguretat viària de motoristes, però també de la resta de vehicles i dels vianants. El projecte guanyador s’haurà de posar en pràctica al llarg de 18 mesos amb una primera fase pilot de sis.

Alhora, l’acord vol impulsar la implantació de solucions tecnològiques en la mobilitat urbana. En aquest sentit, es planteja impulsar sistemes d’ajuda a la conducció, projectes de millora de cruïlles conflictives o sistemes de protecció individual, entre d’altres.

Més informació sobre els motoristes

La DGT i el govern municipal també volen conèixer millor els motoristes, el seu comportament, si compleixen les normes i els riscos que corren quan circulen per la ciutat. En aquest àmbit, s’impulsaran estudis per analitzar la conducta en els diferents perfils, també els usuaris de motos compartides, els turistes o els repartidors d’empreses de missatgeria i lliuraments de comerç electrònic que es desplacen en moto.