Quan encara no està clar si els preus de la T-Usual i la T-Jove seguiran rebaixats a meitat de preu el 2023, el que sí que ja s’ha aclarit és que, com a mínim, el descompte del 20 % que correspon a l’ATM sí que se seguirà aplicant. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha aprovat allargar aquesta rebaixa de les tarifes el 2023, més enllà del 31 de desembre del 2022, quan deixava d’estar en vigor. El descompte també es conserva en els títols de transport destinats a famílies monoparentals, nombroses o persones a l’atur.

“Plena confiança” en la bonificació de l’Estat

La mesura s’ha acordat aquest dilluns al matí durant la reunió del consell d’administració de l’ATM, al marge de si l’Estat acaba afegint el 30 % restant com fins ara, o no. En aquest cas, l’anunci s’espera els propers dies. Sobre aquesta qüestió la tinenta d’alcalde, Janet Sanz, ha assegurat que el consistori té “plena confiança” que l’executiu espanyol mantindrà la seva part de la bonificació. A més, afirma que la mesura “ha funcionat”, i posa d’exemple que l’ús de la T-Usual ha pujat un 300 % entre el 2019 i el 2022, i la T-Jove s’ha incrementat un 16 % respecte el 2021. A més, un 5 % dels usuaris del transport públic han estat captats del cotxe, el que suposa un estalvi de 100 mil desplaçaments diaris.

Des del consistori destaquen que la rebaixa dels preus del transport públic és una iniciativa “liderada des de Barcelona” per “premiar” als ciutadans que utilitzen el transport públic i per donar resposta a l’emergència social i climàtica actual.

La resta de les tarifes, congelades

En la mateixa reunió també s’ha decidit congelar les tarifes del transport públic durant l’any vinent, al marge dels descomptes excepcionals que s’acabin aplicant temporalment per la crisi de preus. Això vol dir que, quan s’acabin aquestes mesures, el preu quedarà igual com estava aquest 2022. No haurà pujat.

Una inversió de 114 milions d’euros

La congelació de les tarifes pel 2023 i la bonificació del 20 % dels dos títols de transport més utilitzats suposa una inversió de 114 milions d’euros, la meitat dels quals els aporta la Generalitat, i l’altra meitat l’Ajuntament de Barcelona i l’AMB a parts iguals. Els preus que s’han acordat s’aplicaran durant tot el 2023.

Pendents del 30 % de bonificació de l’Estat

Ara, per tant, queda pendent saber si l’Estat també mantindrà la bonificació del 30 % dels transports autonòmics i locals (de moment, només ha confirmat que prorroga la gratuïtat de Renfe). Això permetria completar el descompte del 50 % a la T-Usual i la T-Jove, però també mantenir la rebaixa del 30 % a la T-Causal.

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, va dir la setmana passada que la decisió es prendrà en “els propers dies”.