Aquest mes hi haurà noves mobilitzacions al metro. Les assemblees dels treballadors han decidit fer vaga del 18 al 22. Els dos primers dies coincideixen amb la celebració del Sónar, una decisió que s'ha pres després d'un resultat molt ajustat, només 11 vots de diferència en el total de les votacions. Mentre que les aturades dels tres dies posteriors al festival s'han aprovat per una àmplia majoria. Tot i que a la tarda també han posat sobre la taula fer vaga per la revetlla de Sant Joan, finalment, no la faran per motius de seguretat. ANTONIO CEBALLOS, president del Comitè d'Empresa de Metro "Somos conscientes de dónde trabajamos, primamos la seguridad y seguramente los trabajadores han valorado muy mucho esto. Para Sant Jordi no hicimos huelga y nadie se hizo repercusión de lo buena gente que habíamos sido los trabajadores del metro." Al final, cinc dies de vaga amb horaris ben diferents. El cap de setmana del Sónar hi haurà aturades parcials a partir de la tarda i fins a primera hora del matí. Aposen per aquestes franges perquè és quan la gent es desplaçarà per anar als concerts i quan tornarà cap a casa. Pel que fa als altres tres dies, es faran aturades de dues hores en tres franges: al matí, a la tarda i a la nit. Unes mobilitzacions que els treballadors han convocat per desbloquejar les negociacions del conveni col·lectiu. TMB, però, considera que són innecessàries les noves convocatòries de vaga perquè, assegura, que s'havien reiniciat les converses.

Les aturades parcials dels dies 18 i 19 de juny s’han aprovat per pocs vots de marge: 193 a favor, 182 en contra i 48 abstencions. En canvi, les vagues dels dies 20, 21 i 22 de juny han obtingut una majoria més clara, amb 353 vots a favor, 31 en contra i 20 abstencions.

El Comitè d’Empresa de Metro ja havia presentat la petició al Departament de Treball per poder anar a la vaga divendres i dissabte de la setmana que ve a la matinada, coincidint amb la celebració del Sónar. En concret, entre la mitjanit de dissabte i les 2.50 de la matinada; entre les 4.30 h i les 7.30 h del matí; entre les sis de la tarda i la mitjanit de diumenge; de 4.30 h a 7.30 h del matí següent; i de les 4.45 h de la tarda a gairebé les 20 h.

Els treballadors, però, no han votat fer o no vaga durant la revetlla, perquè són “conscients” de l’empresa on treballen i donen “prioritat a la seguretat”.

El president del Comitè d’Empresa de Metro, Toni Ceballos, ha asseverat que “l’empresa fa dues o tres setmanes que no parla” i que no entén que la presidenta de TMB, Mercedes Vidal, “no para de repetir que ha presentat una proposta”. Tot i que es va programar una nova reunió aquest dimecres, aquesta es va acabar cancel·lant.

TMB qualifica les vagues d'”innecessàries”

Poc després de ratificar-se les noves aturades, TMB ha emès un comunicat en què les titlla d'”innecessàries” perquè “es convoquen poc després d’una altra setmana de vaga, just en el moment en què s’havien reiniciat les negociacions“. En aquest sentit, l’empresa reitera que “continua oberta al diàleg” i afirma que la convocatòria de vagues “dificulta notablement avançar en el conjunt d’acords que han de constituir el proper conveni col·lectiu”. TMB ja avança que l’oferta de transport serà insuficient per a la demanda que generarà el festival Sònar el cap de setmana del 18 i 19 de juny.

Collboni llança un missatge de normalitat

El segon tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Jaume Collboni, ha recordat que els treballadors del metro ja van fer vaga durant el Primavera Sound i que es va desenvolupar “amb normalitat”. Collboni ha explicat que es reforçarà la mobilitat des de l’organització del Sónar, que es reforçarà també el taxi i que els autobusos funcionaran amb normalitat.