JOAQUIM FORN, regidor de CiU "El partit que ha fet bandera de la participació és el partit que en aquests moments no tindrà en compte el referèndum que en el seu moment es va fer, la consulta ciutadana que es va fer en què més del 80 % de la gent que hi va participar es va manifestar en contra del pas del tramvia per la Diagonal." JOSEP MATEU, president del RACC "Ens dóna una mica la sensació que ja hi ha una decisió presa abans d'analitzar aquests estudis. I sinó, pues no hi havia necessitat de fer-los. Nosaltres el que volem és que es faci tot amb rigor." RICARD RIOL, president de PTP "Més d'una dècada més tard els polítics fan la seva feina i no obstaculitzen un servie públic que lliga nou municipis, no és només transport de Barcelona." ALBERT GARCIA, Amics de la Bici "El tramvia també porta afegit com pot ser a la zona de Glòries un carril bici al costat, humanitza la Diagonal."

La unió de les dues línies de tramvia de la ciutat comença a concretar-se. L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha anunciat avui durant la reunió de la taula del Pacte per la Mobilitat que les obres podrien començar al llarg de 2017. Segons ha dit Colau, els estudis previs que l’Ajuntament va encarregar el mes de setembre segueixen el calendari previst i estaran enllestits abans d’acabar el mes de febrer. El consistori preveu posar en marxa el projecte constructiu durant el 2016 i, si no sorgeix cap entrebanc, les obres començaran al llarg de 2017.

Entre els aspectes que s’estan analitzant dins dels estudis tècnics, hi ha el càlcul de les instal·lacions de semàfors i vies que caldrien, la topografia, una previsió de la demanda i el servei, però també un estudi de mobilitat i trànsit i una avaluació ambiental. De fet, el govern inscriu el projecte en la seva aposta per una mobilitat sostenible a la ciutat, que es basa a reduir el transport privat a favor de la xarxa pública i millorar l’accessibilitat de vianants i bicicletes.

El consistori ha recordat, durant la reunió del Pacte per la Mobilitat, que farà tot el possible per reduir les 3.500 morts prematures i 36.000 casos de bronquitis que es produeixen cada any a l’àrea metropolitana a causa de la contaminació.

A la sortida de la taula del Pacte per la Mobilitat, el regidor de CiU Joaquim Forn ha retret al govern d’Ada Colau que no hagi tingut en compte el resultat de la consulta de la Diagonal, en què el 80 % dels votants va rebutjar els dos projectes que hi havia sobre la taula per connectar els tramvies. En el mateix sentit, ha piulat la seva opinió el president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz:

Les entitats de mobilitat partidàries de la pacificació del trànsit, com la Plataforma de Promoció del Transport Públic i els Amics de la Bici, han rebut la notícia amb optimisme. Des del RACC, però, han demanat més rigor a l’hora d’engegar els projectes.