Segons Interior, el tram de l'AP-7 per on circulava l'autocar accidentat estava en bon estat i, per això, la investigació se centra ara a aclarir si les causes de l'accident es deuen a un error humà. Aquest matí el jutjat d'Amposta que porta el cas ha pres declaració a un dels supervivents, que se suma a les 23 víctimes que ja van parlar ahir. Resta, però, en espera de poder interrogar el conductor, que ahir va ser ingressat per una contusió pulmonar. A l'home, de 62 anys, se li podrien imputar 13 homicidis imprudents. JORDI JANÉ, conseller d'Interior "Presumpte delicte de lesions i homicidi imprudent... Se l'investiga per si podia haver comès aquests delictes però no és dóna en cap cas per vàlida aquesta hipòtesi." A l'empresa d'autocars del vehicle accidentat han remarcat que el conductor no havia tingut mai cap incident. RAÚL ALEJANDRO, Autocares Alejandro "No havíem patit cap accident. Cap accident en el qual hi hagués cap ferit, i el conductor que conduïa era excel·lent. Feia 17 anys que estava amb nosaltres i cap problema tampoc." A mitja tarda ja havien arribat al tanatori de Tortosa vuit famílies pel reconeixement de les víctimes mortals i està previst que s'hi sumin tres famílies més durant el dia d'avui. De les 13 víctimes mortals, set eren estudiants d'Erasmus italianes. Dues més venien d'Alemanya i les altres eren de França, Romania, Àustria i l'Uzbekistan. Tenien entre 19 i 25 anys. El pare d'una d'elles ha criticat que es traslladés els joves a altes hores de la matinada. "En un país com aquest s'ha de transportar els joves amb plena seguretat, no així. Això no és seguretat: conduir sota la pluja a les quatre de la matinada." Dels ferits, un total de 24 persones segueixen ingressades, entre els quals el conductor. Una de les víctimes es troba en estat crític, sis estan greus i 17 en situació de gravetat baixa o mitjana.

Al llarg d’aquest dilluns estan arribant a Catalunya els familiars dels afectats per l’accident d’aquest diumenge a l’AP-7, en què van morir 13 noies. Protecció Civil i les administracions locals han habilitat diversos espais d’acollida a hotels per a les famílies i les víctimes que reben l’alta. La Creu Roja ha desplaçat una vintena d’efectius de l’Equip de Resposta Immediata en Emergències per donar-los suport psicològic. També se’ls estan distribuint avituallament, carregadors de mòbil o mantes. L’aeroport del Prat ha reservat una sala per oferir suport a les famílies només aterrar.

Les 13 víctimes mortals, totes noies, han estat identificades i vuit famílies n’han fet el reconeixement aquest dilluns al Tanatori de Tortosa. Set de les víctimes mortals eren de nacionalitat italiana, dues alemanyes, una austríaca, una uzbeka, una romanesa i una francesa. A hores d’ara, hi ha 23 ferits hospitalitzats en 11 centres mèdics, entre els quals hi ha la Vall d’Hebron, Sant Pau i el Clínic de Barcelona.

Un d’ells és el conductor de l’autocar, que aquest dilluns a les 10 h havia de declarar davant de la jutgessa però ha estat ingressat a l’UCI de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta a causa d’una forta contusió pulmonar inicialment no diagnosticada. Segons ha explicat el conseller de Salut, Toni Comín, diumenge va ser atès per cinc metges i va ser a la nit quan, després de fer-li una placa, se li va detectar el problema i va ser ingressat en estat greu. El conductor, que està sent investigat per 13 delictes d’homicidi imprudent, va decidir no prestar declaració en seu policial diumenge. De moment, no hi ha data prevista per a la declaració, a l’espera de la seva evolució. Aquest dilluns al matí ha declarat davant del jutjat número 3 d’Amposta una de les víctimes de l’accident.

La Universitat de Barcelona ha sol·licitat personar-se en la causa judicial que investiga l’accident. En un comunicat, argumenta que d’aquesta manera es vol “donar suport als afectats i posar-se a disposició del jutjat en les tasques d’identificació de les víctimes”.

Dos dies de dol

El món universitari està de dol per la mort de les estudiants d’Erasmus. Aquest migdia, totes les universitats han fet cinc minuts de silenci per recordar-les. A l’Edifici Històric de la UB, les banderes onegen a mig pal. A dins, s’hi ha instal·lat un espai perquè qui ho desitgi expressi el seu condol. Les mostres de dolor també s’han vist a través de Twitter i a les façanes d’alguns edificis de la ciutat.