Aquest era el moment en què s'ha retirat l'autobús sinistrat a l'AP7. Sobre el terreny, però, la feina encara continua. Tots els esforços se centren ara a recollir proves per identificar les víctimes i poder-les repatriar com més aviat millor. L'accident és un dels més greus dels últims anys a tot l'estat. Per això s'ha activat el protocol judicial de grans catàstrofes. Al tanatori hi treballen 17 forenses que confien acabar avui mateix totes les autòpsies. Aquest hotel de Tortosa s'ha convertit en el centre d'operacions des d'on s'ha coordinat tot el dispositiu amb el president de la Generalitat al capdavant, que ha decidit decretat dos dies de dol oficial. CARLES PUIGDEMONT, president de la Generalitat "Hem vingut a traslladar tot l'afecte i solidaritat, l'escalf a les víctimes que quan arribin puguin comptar amb nosaltres." Al centre de coordinació també s'està oferint atenció psicològica als altres viatgers il·lesos i també als familiars de les víctimes que comencen a arribar. A l'autocar hi viatjaven joves de fins a 20 països diferents. LOURDES CARRASCÓN, psicològa de la Creu roja "Hay gente de diversas nacionalidades y stanos dando respuesta en distintos idiomas, en inglés, francés, alemán e incluso rumano." L'accident s'ha produït cap a les 6 del matí a Freginals quan l'autocar ha travessat la mitjana de l'autopista, ha bolcat i ha topat amb un vehicle que circulava en sentit contrari. Ha estat al quilòmetre 333 de l'AP-7, que segons els alcaldes de la zona és un punt negre negre que acumula diversos accidents. Al vehicle hi viatjaven 61 persones, la majoria estudiants d'Erasmus de la UB que tornaven a Barcelona després d'assistir a les falles de València. Les 13 víctimes són totes noies. Hi ha a més 34 ferits, dels quals 3 estan en estat crític i 9 en estat greu. Tot i que la investigació està en marxa, els primers indicis apunten a un error humà. JORDI JANÉ, conseller d'Interior "S' ha donat un cop de volant cap a l'esquerra amb tanta força que autocar s'ha desplaçat cap a altre costat i tot i que anava en sentit nord, cap a catalunya, ha quedat desplaçat en sentit sud.." JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, ministre de l'Interior "Sembla que per la causa humana derivada de la situació del conductor, un moment per apelar a la prudència, quan sortim a la carretera." El conductor ha donat negatiu en les proves d'alcohol i drogues i ja ha prestat declaració a la comissaria dels Mossos de Tortosa. L'autocar havia superat les inspeccions i ni el tacògraf ni els papers del vehicle presentaven cap anomalia.

Per causes que s’estan investigant, l’autocar ha travessat la mitjana de l’autopista, ha bolcat envaint el carril contrari i ha xocat contra un altre vehicle, cosa que ha provocat la mort de 13 noies. De moment, no s’ha identificat cap de les víctimes mortals, però totes eren joves estrangeres d’entre 22 i 29 anys que estudiaven a la Universitat de Barcelona (UB).

Els cossos de les difuntes han estat traslladats al tanatori de Tortosa per procedir a la identificació en espera que arribin els familiars. D’entre la quarantena de supervivents, hi ha 23 persones hospitalitzades a diferents centres de la demarcació de Tarragona i Barcelona, tres de les quals es troben en estat crític i altres tres en estat greu.

De la resta de viatgers, 23 han declarat davant del jutge i el conductor de l’autocar, que ha donat negatiu a les proves de drogues i alcoholèmia, ho farà demà a les 10 h. Segons l’empresa per a la qual treballa, Autocares Alejandro, de Mollet del Vallès, el conductor és un home amb 17 anys d’experiència que no havia tingut cap altre accident abans. També han assegurat que el vehicle complia totes les normes de seguretat i que havia passat la ITV correctament, una informació que ha confirmat el ministre d’Interior, Jorge Fernández.

El sinistre s’ha produït al voltant de les sis del matí al quilòmetre 333 de l’AP-7, un “punt negre”, segons l’alcalde de Freginals, on hi ha sinistres sovint. Tot i així, el conseller d’Interior, Jordi Jané, ha apuntat que l’origen de l’accident podria ser un “error humà”.

Com a conseqüència, l’AP-7 ha estat completament tallada en sentit sud durant hores, i el trànsit s’ha desviat per la N-340, a l’altura de l’Aldea. La circulació en sentit Barcelona s’ha fet amb només un carril obert al trànsit. Fins aquest punt s’han desplaçat 17 dotacions de bombers i 12 ambulàncies del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

L’autocar accidentat formava part d’un grup de cinc autocars que va sortir dissabte de Barcelona en direcció a les falles de València, una expedició organitzada per l’empresa Erasmus Student Network (ESN). Els altres quatre vehicles han arribat aquest matí a la plaça d’Espanya, tal com estava previst.

La Generalitat ha facilitat un número de telèfon per atendre els familiars de les víctimes. Des de Catalunya es pot trucar al 012 i, des de l’exterior, al 902 400 012.

Es tracta d’un dels accidents de trànsit més greus a Espanya des de l’any 2000, en què 28 persones van morir i 13 van resultar ferides greus en un accident similar a la localitat de Golmayo, a Sòria. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont ha decretat dos dies de dol i ja anunciat que es faran actes públics en honor a les víctimes.