Les persones del col·lectiu LGTB de la ciutat, d’entre 45 i 64 anys, declaren més sovint patir d’ansietat o depressió, segons l’estudi de la UB titulat 50 + LGTB persones grans lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals a la ciutat de Barcelona.

El Departament de Treball Social i Serveis Socials de la universitat va desenvolupar la investigació entre el mes de setembre de 2013 i juliol de 2015, amb el suport de la Fundació Enllaç i l’Ajuntament de Barcelona.

Segons ha explicat Joan Andreu Bajet, vicepresident de la Fundació Enllaç a Barcelona FM, una de les explicacions d’aquestes conclusions que s’han presentat aquest dijous és que “les persones d’una certa edat han viscut bona part de la vida en un règim polític i social segregador i discriminador, un moment en el qual la família, l’ensenyament o la llei eren homofòbiques”.

El treball conclou que les persones LGTB més grans de 50 anys de la ciutat “han transitat des del silenci provocat per una violència i repressió constant, fins a l’orgull propiciat per un entorn social i jurídic més favorable”. L’estudi també admet que aquest sector té unes necessitats diferents de les de la resta de les persones grans, ja que es posa de manifest que tenen característiques que podrien comportar uns nivells més alts de marginació entre el col·lectiu. Un d’aquests factors és l’absència més gran de fills o l’existència de ruptures familiars més freqüentment. La UB sentencia, doncs, que “alguns grups concrets del col·lectiu presenten encara més vulnerabilitat i risc social relacionat amb situacions especials d’exclusió”.

La UB també apunta que la principal preocupació dels 300 enquestats és l’empitjorament de la seva salut (79,3 %) i la pèrdua d’independència (74,8 %).